L'aigua de la font d'Arinsal està contaminada i es clausura la planta

El Govern recomana tothom que tingui Aigua d'Andorra que la retorni al punt de venda on la va adquirir

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"Hi ha pràcticament norovirus en totes les mostres analitzades", ha assenyalat el ministre, que ha exposat que "està contaminada la font", tal com han conclòs els resultats de les anàlisis que el Govern ha rebut avui a les 15 hores.

Com s'ha pogut contaminar la font és encara un misteri. El Govern descarta la possibilitat que hi hagi hagut alguna filtració d'aigües fecals, tal com ja va apuntar ahir. "Hi ha hagut filtració del virus". "Els virus poden arribar a les fondàries i infectar l'aqüífer", ha assenyalat Josep Casal, director de Salut, entre les possibilitats que s'estudien. "Això no vol dir que la femta hagi arribat a l'aqüífer", ha explicat. "Si hagués estat així les anàlisis bacteriològiques haguéssin estat positives", ha afegit.

"Estem davant d'un agent nou i no sabem com s'ha pogut produir la contaminació; el virus podria estar en el medi", hi ha afegit, a l'hora que ha constatat que darrerament no hi ha hagut "cap canvi substancial" en l'etorn de la captació – ha concretat que l'aqüífer té un perímetre de protecció de més de 6 metres de formigó– i que s'analitzarà a fons què ha pogut passar.

A la roda de premsa s'ha explicat que els resultats trobats són de 20 unitats virals per cada 5 litres d'aigua del genotip 1 de norovirus i de 110 unitats virals del genotip 2 de norovirus. Són xifres molt allunyades del que s'havia indicat des de Catalunya, que es va apuntar que hi havia entre 1.000 i 10.000 unitats virals.

Amb tot, s'ha constatat que hi ha lots que sí que estan contaminats pel virus i altres que, en canvi, no.El Govern, en tot cas, recomana tothom que disposi d'ampolles d'Aigua del Pirineu que les retorni al punt on les van adquirir perquè se'n faci la recollida, ja que es tracta d'un producte probablement en mal estat. També es procedirà a la retirada de tota la producció que es troba distribuida tant a Andorra com a fora. Un dels propers passos serà la definició d'un procediment per retornar els diners de l'aigua que ja havia estat distribuida.

El ministre ha explicat que les responsabilitats es podran determinar un cop s'hagi finalitzat la fase d'informació i investigació.

A Andorra, tal com ha informat el ministre, no s'ha detectat cap brot de gastroenteritis que s'hagi pogut assocar al consum de l'aigua d'Arinsal.

El ministre ha recordat que la font d'Arinsal només abastia la planta embotelladora i, per tant, l'aigua de la població d'Arinsal no s'extreu d'aquesta font.

tracking