Esther Sebastià

“M'ha costat un any i mig cicatritzar les ferides”

La resident andorrana tenia des del 2019 una isquèmia crítica a la cama esquerra i es va poder salvar de l’amputació gràcies a un tractament amb cèl·lules mare que li va realitzar la doctora Salarich mitjançant l’empresa Cellab.

Esther Sebastià, Analista informàtica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com es va sentir quan li van detectar l’arteriopatia?

De poc em moro. Notava que se’m congelava el peu i un dia els dic a les meves filles: “Ara vinc, vaig un moment al metge que em doni una pomada”, i quasi ja surto sense un peu, perquè el metge em va dir: “No s’hi pot fer res, et tallarem el peu”. No m’ho volia creure.

Quines coses va deixar de fer quan li van detectar la malaltia?

Vaig renunciar a la feina perquè no podia treballar. I també vaig deixar de banda el tennis i l’esquí.

I què li van recomanar fer?

Sobretot esport perquè la circulació de la sang estigués en moviment. Caminava molt, encara que em fes mal.

Després del tractament amb cèl·lules mare, com li ha canviat la vida?

Molt i cap a bé, ara estic contenta, abans sempre estava de mal humor. Però no tot és tan maco com sembla. A mi ara em molesta el dit gros del peu perquè m’he d’acostumar a trobar l’equilibri. La gent es pensa que quan et fan una infiltració amb cèl·lules mare, després ja tot funciona, i en realitat sí i no.

El procediment no funciona al 100%?

Després de la segona infiltració de cèl·lules mare ha costat un any i mig que les ferides cicatritzessin, perquè sí que m’han arreglat la circulació per sobreviure, però no per viure. La meva cama esquerra mai serà com la dreta.

Com va portar la seva família que sempre estigués de mal humor?

Ho entenien. La veritat és que gràcies a ells, sobretot al meu marit, he tingut molta ajuda. Les meves filles ja són grans i estudien fora i també m’han fet costat, però no sempre eren a casa.

Ara mateix com se sent anímicament?

Tinc molta força i moltes ganes de fer de tot. Aquest any vull anar als Alps a esquiar, no m’esperaré a l’any que ve perquè no sé si podré. Com que és un tractament experimental, ningú sap com estaré d’aquí a uns anys.

Ha de fer classes de fisioteràpia o recuperació?

És clar, vaig estar una llarga temporada anant amb cadira de rodes i vaig perdre tota la massa muscular. Vaig al físio dues vegades per setmana, m’estan ajudant molt amb la mobilitat del peu, i a més vaig al gimnàs cada dia per poder agafar força a les cames.

I revisions anuals?

Una cada sis mesos, però si algun dia tinc necessitat de comentar alguna cosa al doctor, li truco i ens veiem abans.

tracking