Toni Arbonès

“S'ha de ser molt humil a l'hora d'observar altres cultures”

S’ha dedicat a parlar del món des del punt de vista informatiu i des del món dels viatges. Avui participa en una conferència del Cicle de cinema de muntanya i viatges per parlar dels mites de l’antiga Etiòpia. La xerrada és al teatre de les Fontetes a les 21.00 h.

Toni Arbonès

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va anar a parar a Etiòpia?

El 2019 vaig anar-hi per la festa del timkat, que és una festa que es fa cada any a les principals poblacions de l’etiòpia cristiana, que és la part del nord-oest del país. També vaig visitar les esglésies de la Lalibela, entre altres coses.

Quines aventures va viure allà?

El viatge en si ja és una aventura perquè et mous per un país on no hi ha cap mena d’infraestructura, ni de transport, ni allotjament, llavors el fet d’arribar-hi ja requereix un mínim d’equip perquè si no seria impossible com, per exemple, quan vaig anar al Danakil.

Què és el que més el va sorprendre del país?

A mi m’agraden molt les llegendes del país, i sovint et trobes molts equips de carrer que no distingeixen entre el que és llegenda i allò que és història. Es diu que a Etiòpia hi ha l’arca de l’aliança amb els deu manaments que Déu va donar a Moisès i els etíops ho creuen sense cap mena de dubte, i cada església té una rèplica d’aquesta arca de l’aliança que ells anomenen tabot.

Ha fet de reporter de guerra en diverses ocasions. Ha tingut por en algun moment?

No, mai. La por està més a prop del que et penses, encara que no en tinguis has de ser prudent i no t’has de fer mai el valent.

Quin consell donaria a algú que li agradi molt viatjar?

Doncs anar amb els ulls ben oberts i les orelles a punt, ser molt humil a l’hora d’observar altres cultures, tenir molt respecte per allò que observem que a nosaltres ens pot semblar una llegenda, però hem d’entendre que per a aquella gent que hem anat a visitar pot ser una cosa important.

Quines són les tres coses imprescindibles que ha de portar quan viatja?

En qüestions pràctiques el passaport, els diners i els bitllets del transport. Quant a l’actitud personal no pot faltar la il·lusió, la força i la ment oberta.

Quin lloc va ser tan especial per a vostè que li agradaria tornar?

Els països de l’Himàlaia, des del Nepal fins al nord-oest de l’Índia. Són llocs que em transmeten una sensació que no he sentit a altres indrets del món.

Ha tingut algun moment desagradable en algun viatge?

Recordo quan vaig anar al K2 que vaig arribar al camp base amb mal d’alçada i em va provocar uns mals de cap terribles.

Quin lloc dels que ha visitat l’ha sorprès més?

Etiòpia, Madagascar i Henan, a la Xina.

tracking