Marc Gadea

“Vull canviar les empreses cap a un model més sostenible”

Graduat en ciències empresarials i especialitzat en sostenibilitat empresarial (UPF). Dimarts vinent fa una xerrada a les 19.30 hores a l’hotel Roc Blanc sobre per què les empreses han d’invertir en una estratègia de sostenibilitat, en el marc de l’Speakers’ Corner.

Marc Gadea, Consultor de sostenibilitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què les empreses han d’invertir en una estratègia de sostenibilitat?

Per un tema de canvi social i econòmic, i sobretot pels consumidors, que cada vegada més es preocupen per aquests temes, gràcies a la informació que troben a internet.

Com han de portar-ho a terme?

S’ha de fer un diagnòstic de l’empresa i veure on hi ha l’impacte més important. Per exemple, en una empresa de transports s’hauria de tractar clarament el tema de les emissions de CO2 a l’atmosfera.

És un procés complicat el de crear l’estratègia?

Sí, perquè necessites una part de coneixement tècnic molt important, l’ambiental, moltes vegades relacionat amb temes químics, de CO2, pesticides, etc. La sostenibilitat s’ha d’entendre des de tres àrees: l’ambiental, la social i l’econòmica.

Quan l’empresa ha creat l’estratègia, de quina manera ho comunica a la societat?

Normalment, les empreses publiquen una memòria de sostenibilitat als seus portals web. A més, incorporen l’etiqueta al producte que venen i també fan publicitat.

És rellevant la sostenibilitat a Andorra?

Molt, en ser un país turístic hi ha una oportunitat gran per poder oferir productes més exclusius i sostenibles a preus més elevats. Vull canviar les empreses a un model més sostenible.

Sense una estratègia sostenible l’empresa pot quedar obsoleta i ser menys competitiva al mercat, oi?

Totalment, la resistència als canvis fa que moltes empreses es quedin al darrere i acabin desapareixent, però n’hi ha d’altres que són més valentes i aposten i surten reforçades.

Quins són els beneficis de crear una estratègia de sostenibilitat empresarial?

Hi ha un tema molt important de reducció de costos. Si, per exemple, tenim sistemes d’eficiència energètica, potser hem d’invertir al principi, però a la llarga la inversió es rendibilitza.

Per què aquesta pràctica es comença a implementar ara?

Tot ve des de la pandèmia, en l’àmbit europeu es va decidir com es podia reactivar l’economia generant nous productes i serveis. A partir de llavors donen finançament per digitalitzar empreses i per fer-les més sostenibles.

Em pot mencionar empreses amb bones pràctiques en sostenibilitat empresarial al país?

DestacoBiobio.ad (alimentació ecològica), Naturalbyme.com (cosmètica natural) i Obsa.ad (observatori de sostenibilitat).

tracking