Loli Cano

“Un mateix vi en una copa diferent no té el mateix gust”

Té un fill de 39 anys. Estima la seva professió i té passió i amor pel món del vi. L’experiència i mimar el client és primordial. Fa 21 anys que ven vi, des del 2002, i és curiós que al principi no li agradava, i en començar a fer cursos i tastar-lo li va agradar.

Loli Cano, Viticultora i sommelierL. C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quina quantitat de vi cal servir en una copa?

0,20 centilitres. Si hi poses més quantitat de vi no s’oxigena, no s’obre. Per cada botella de vi s’han d’obtenir sis copes.

Després d’obrir una ampolla de vi, quant de temps pot durar oberta?

Si és un vi jove sense criança et pot durar com a màxim un dia o dos. Si és amb sis mesos de bota de vi, uns tres dies. I si és un criança, tenint-lo en un bon lloc tancat et pot durar quatre o cinc dies. És molt important tapar-lo amb un suro correcte perquè no hi entri aire.

Tots els vins milloren amb el temps?

Depèn, hi ha vins de guarda i d’altres que no ho són. Els joves no milloren amb el temps. Els que són de guarda, sí, hi ha vins que tenen molts graus d’alcohol (15 o 16) perquè aguantin i poden guardar-se 10 o 12 anys.

Què vol dir que un vi “té suro”?

És un defecte del propi suro. El TCA és un aroma, que el suro té una malaltia i té gust de florit, aquesta substància va directa al vi. Si jo em trobo amb una botella que té suro la torno i el celler la recull.

Què és un tast horitzontal o vertical?

Fer un tast vertical és tastar vins de diferents anyades, el mateix vi però de diferents anys. El tast horitzontal es fa de diverses criances, un jove, un roure, un criança, un reserva i un gran reserva.

De vegades sento a parlar del vi d’autor, què és exactament?

El vi d’autor és aquell que està elaborat per un o diversos enòlegs, en què s’intenta fer alguna cosa diferenciadora amb relació a altres vins, plasmant-ne una idea i donant-li una identitat pròpia, mitjançant la seva innovació i essència.

Què fa que els seus vins siguin especials?

El fet que mimin el raïm des que neix fins que el veremen. Això fa que sigui especial, que surti des del mateix celler, que l’enòleg i el viticultor empeltin bé, que podin, que lliguin les vinyes.

Digui’m alguna cosa destacada dels seus vins.

L’equilibri, els vins han de tenir l’equilibri dolç, àcid, salat i amarg. Que no marqui més una cosa que una altra. Per cada vi hi ha una copa diferent. Un mateix vi en una copa diferent no té el mateix gust. El millor vi és el moment i la companyia.

Què és el que més li agrada de la seva feina?

Vendre i que el client em doni les gràcies i marxi satisfet. També m’agrada quan arriben al restaurant i em diuen: “Estic a les teves mans.”

tracking