Claude Detcheverry

“La diversió fa que un conte sigui més viu i entenedor”

És professora d’infants a l’escola francesa d’Andorra la Vella i una apassionada de l’ensenyament. Es dedica als contacontes des del 2015 i oferirà avui una lectura en francès a la biblioteca comunal de Sant Julià de Lòria.

Claude Detcheverry, EducadoraC. D.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui farà la narració d’‘El rei, la reina i altres contes de corones’.

És un espectacle que narra tres històries diferents i que combina la lectura amb les cançons tradicionals franceses. El que vull és explicar històries per estimular la imaginació.

Quina és la importància de fer-ho?

Cal treballar la imaginació. Jo ho faig amb les marionetes per explicar els personatges, per exemple, o fins i tot fent sortides a la naturalesa. Fa que els contes s’adaptin a ells i siguin més entenedors.

Cal educar amb diversió.

Totalment. La diversió fa que un conte sigui més viu i més entenedor, alhora que els nens entren en contacte amb la literatura de manera més natural, tot i que hi ha vegades que resulta complicat.

Quins són els reptes d’un professor d’infants?

El que procuro sempre és de fer-los viatjar, de portar-los a algun lloc amb la literatura. Vull que m’entenguin i que tinguin la seva atenció en mi.

És complicat aconseguir-ho?

Dona més treball del que pot semblar. Cal fer-los viure emocions, la por, la felicitat, el riure i que els pares vegin que ho estan sentint. El que faig és compartir històries, compartir vivències.

Quin paper han de tenir els pares?

Han de tenir passió pels contes, els llibres i per la narració d’aventures.

Recomana que ho facin a casa?

La biblioteca i les aules són idònies per fer-ho, però no és únicament feina dels professors. La passió per la literatura també s’ha d’ensenyar a les llars.

Tot i això, creu que és necessària una formació?

Sens dubte que cal una formació, però a nosaltres l’ensenyament també ens neix per vocació, per motivació personal.

Quines són les habilitats per ser professor?

Trobo que el més important és ser capaç d’adaptar-se als infants i tenir paciència. També mostrar un punt de bojeria per transmetre vivències als nens, fer-los viure els contes, ells ho gaudeixen més.

Què és el que més li agrada?

La satisfacció dels nens i dels pares. M’agrada quan creo un ambient familiar i de confiança tant amb ells com amb les famílies.

Li agradaria continuar amb els contacontes?

Oi tant, torno a fer-ne un el mes que ve i tinc planificada una sessió de contacontes bilingüe la tardor vinent en diferents biblioteques del país.

tracking