PICO RUIVO MADEIRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si hi ha un element que certifica com cap altre l’origen volcànic de Madeira aquest és el seu sistema muntanyós: abrupte i escarpat, des dels seus principals cims es domina gran part d’aquesta illa portuguesa, amb verds vessants que descendeixen bruscament cap al mar. Per sobre de tots ells destaca el Pico Ruivo, que a més de ser el punt més elevat de tot Madeira (1.861 m), s’erigeix també com un balcó privilegiat per admirar la seva característica orografia i observar algunes de les seves valls i poblacions més representatives.

Arribar fins al capdamunt del Pico Ruivo és relativament fàcil, i es pot fer a través de dos camins. No importa l’opció que triem: totes dues porten al mateix lloc i els resultats finals seran sempre espectaculars. La ruta més curta, de 5,6 km (anada i tornada), parteix des d’Achada do Teixeira, al nord-est del cim. És la més popular i la que acostumen a oferir la majoria d’agències que organitzen excursions per veure la posta de sol des del pic.

L’altra alternativa no només és més llarga, sinó també molt més àrdua des del punt de vista físic. Parteix des del Pico do Arieiro -el tercer més alt de Madeira-, situat a poc més de set quilòmetres al sud del Pico Ruivo. Estem parlant d’un trajecte molt més desafiador, que passa per diferents túnels, travessa impressionants crestes amb caigudes a banda i banda -no és una opció recomanada si patim de vertigen-, i està replet de graons. L’excursió, d’uns 15 quilòmetres en total, pot durar entre quatre i sis hores, però els dramàtics paisatges que es recorren fan que valgui molt la pena.

De fet, es tracta d’un itinerari imprescindible per a qualsevol amant del senderisme, i constitueix el principal atractiu per als nombrosos aficionats al trekking que es desplacen cada any a l’illa. Sense desmerèixer les moltes altres rutes que es poden fer a Madeira -on hi ha un total de 2.500 kilòmetres de camins de muntanya-, aquesta és sens dubte la millor.

En sortir del Pico do Arieiro, els primers compassos del recorregut són costa avall o plans, però tot seguit ens trobem amb el tram més complicat; un seguit d’escales que porten al Pico das Torres, en un ascens continu que castiga força els genolls. Un cop superat, la ruta es divideix en dos camins: un de més curt que travessa cinc túnels i un altre més llarg que va per fora, però que sol estar tancat per despreniments...

NO T'HO PERDIS

Cases tradicionals El Pico Ruivo es troba al municipi de Santana, on es poden visitar les cases tradicionals de Madeira. La majoria d’elles, però, ja no estan habitades, i ara acullen botigues de records o punts d’informació turística.

tracking