pamplona, espanyaCelina Cedro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Acostumats a associar Pamplona amb la festivitat de Sant Fermí, molts cops resta en l’oblit els racons, la singularitat i l’oferta cultural que ofereix aquesta ciutat, així com les possibilitats de fer excursions a pobles propers perfectes per gaudir de la natura.

Per on començar? Una bona opció és recórrer la ciutadella, una fortificació renaixentista d’ús militar, construïda als segles XVI i XVII, i declarada Monument Històric Artístic Nacional des del 1973. El 1964 va perdre el seu caràcter militar i, en l’actualitat, s’ha convertit en una de les principals artèries culturals de la ciutat, on es reuneixen galeries d’art amb capacitat de reunir els artistes més avantguardistes d’Europa. Després de la ciutadella, un pot enfilar el passeig Sarasate, un dels més emblemàtics de Pamplona, i aturar-se davant del Palau de Navarra, la Casa Baleztena, el monument als Furs de Navarra i l’església de Sant Nicolau.

La plaça del Castillo requereix una menció especial, ja que ha emergit com el centre neuràlgic de la ciutat, principal punt de reunió de festes, tradicions i activitats esportives. En el centre, destaca el quiosc de música, de 18 metres d’alçada amb una cúpula subjectada per columnes d’estil jònic. I si sou amants de la lectura i dels contes de Hemingway, heu de parar sí o sí, al cafè Iruña, mític lloc de trobada de l’escriptor i on podreu gaudir de la decoració caracaterística de finals del segle XIX. Deixant darrere la plaça us podeu submergir en el nucli antic, fent una parada especial a la catedral amb la seva façana particular on destaca el frontis clàssic reflex de l’estil academicista d’Ochandátegui, i on podreu veure les naus que conformen l’església, i el seu claustre, aixecat entre el 1280 i el 1360, un dels millors exemples de claustre gòtic. L’Ajuntament i l’Esglèsia de Sant Cernín conformen altres dels punts destacats del nucli antic. I si la nit us atrapa visitant aquesta part de la ciutat busqueu els carrers Estafeta i Sant Nicolás on podreu fer una ruta de pintxos.

Estant a Pamplona, una de les excursions obligades és la visita al Museu Oteiza de la localitat d’Alzuza, a només 9 km de la ciutat i que reuneix la col·lecció personal del reconegut escultor en un espai ideat per l’arquitecte Francisco Javier Saénz. Un gran cub de formigó concebut com a metàfora del treball d’Oteiza que, a més, integra la casa en què es va establir l’escultor a partir del 1975.

NO T'HO PERDIS

Coves Mendukilo A tan sols trenta minuts en cotxe es troba aquest paratge natural que revela les profunditats de la Serra d’Aralar, en un recorregut del subsol de 50 minuts a través de passarel·les flotants

Coves Mendukilo

tracking