Meritxell Rabadà

“Si no coneixes les tradicions no les pots estimar”

És una apassionada del món de la cultura popular i una amant del ball. És la presidenta de l’Esbart Valls del Nord i també dansaire. Ha participat a les festes d’Ordino, la Massana i també ha ballat fora del país.

Meritxell Rabadà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa quant que participa a l’esbart?

L’esbart es va crear el 2011 de la mà del comú d’Ordino i la Massana, però jo en formo part des de final del 2015. Sempre m’ha encantat el món de la dansa, des de petita, i estic molt implicada en la cultura popular.

Què significa l’esbart per a vostè?

Som una gran família. A tots ens uneix la passió pel ball i la cultura. No és només un lloc de dansa, sinó també un lloc social on transmets valors, actituds, un estil de vida. Com et dic, és un lloc on es fa, abans de res, comunitat. Formar part del grup és mostrar solidaritat, responsabilitat i, sobretot, compromís. Som com un gran engranatge i cadascú hi juga un rol molt especial. De vegades penso: “Si no hi vaig no podran fer el ball.” És esforç i disciplina per sobre de tot.

Quins són els seus objectius?

En l’àmbit associatiu, intentem apropar la cultura tant als joves com a les persones que no estan tan familiaritzades amb les tradicions. Per exemple, fem el Contradans. Una altra part molt important que no hem d’oblidar és la d’integració per a la gent que ve de fora o la que no està tan arrelada a les tradicions d’aquí, ja que conèixer és estimar i si no coneixes les tradicions no les pots estimar. Aleshores, el que tractem de fer és transmetre-ho.

Esperen una major aportació per part dels comuns?

N’estem molt satisfets i la part institucional és molt necessària. Tot i això, és importantíssim el factor social: la gent. Els col·lectius necessiten les persones, que són el motor principal. El nostre esbart és el més jove d’Andorra i ja som prop de 120 dansaires. Hem fet un esforç molt gran per guanyar-nos la implicació de la gent.

Abans m’ha parlat del Contradans.

A l’Esbart hi ha molt jovent. Sense perdre la part tradicional, intentem afegir tocs contemporanis per modernitzar l’Esbart Valls del Nord. Hem evolucionat, considero, bastant. Nosaltres li diem el Contradans, la fórmula de Contemporani, Tradició i Dansa. No vivim com fa un centenar d’anys, per tant, tampoc ballem com fa cent anys.

Li agradaria fer més activitats?

Aproximadament, fem una activitat mensual. Déu-n’hi-do. De vegades ens frenem per no sobrecarregar-nos de feina. Ens passem la vida assajant per actuar. Som molt actius.

Què sent quan balla?

Són emocions a flor de pell. Sento llibertat i agilitat. Sempre que ballo tinc la sensació d’estar dient alguna cosa. I considero que transmetre una tradició és molt important, però també és molt complicat explicar-les. Per tant, les ballem.

tracking