Joan Anton Català

“Som a temps de repensar com hem d'explotar l'espai”

El 8 de juliol al migdia al teatre de les Fontetes de la Massana, Català oferirà una conferència sobre la geopolítica de l’espai. L’acte s’emmarca en el primer Festival d’astronomia Andorra Comapedrosa.

Joan Anton Català

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és la geopolítica de l’espai?

En els pròxims anys l’espai esdevindrà un dels motors de l’economia gràcies a l’extracció i l’explotació de les dades que ens proporcionen els satèl·lits. Aquest mercat estarà dominat per grans corporacions. Per protegir aquests interessos, les grans potències ja han iniciat un procés de militarització de l’espai.

Quin és el potencial de creixement d’aquest mercat?

És immens. Les dades que ens arriben dels satèl·lits poden tenir aplicacions en molts camps. Per exemple, en l’agricultura. L’anàlisi de la fotografia d’un cultiu feta amb un satèl·lit pot ajudar a identificar ràpidament quines plantes estan afectades per una malaltia només per canvis en el color de les fulles.

Quins són els actors que lideren aquest nou sector?

Els Estats Units han dominat l’espai des de la caiguda de la Unió Soviètica. Encara en són els líders, però la Xina s’està posicionant com un actor cada vegada més important. Tot i això, els estats ja no tenen el monopoli de l’exploració espacial. Grans corporacions protegides pels estats, però amb una agenda pròpia, són avui pioneres de l’economia de l’espai.

Quines són aquestes corporacions?

La més coneguda és SpaceX, fundada per Elon Musk. Blue Origin, del president executiu d’Amazon, Jeff Bezos, és una altra d’aquestes corporacions amb recursos i plans propis. Quan SpaceX va anunciar que al final d’aquesta dècada enviaria una expedició a Mart va assegurar que ho faria “amb la NASA o sense”.

La llei internacional està preparada per regular aquesta cursa espacial?

El Tractat de l’espai exterior data del 1967. Aquest document prohibeix explícitament que els estats s’apropiïn l’espai i els cossos celestes. El problema és que no diu res sobre els recursos que se’n puguin extreure. Hi ha companyies que treballen per preparar expedicions per anar a buscar minerals a l’espai, i països com els Estats Units ja els han donat cobertura legal. La legislació internacional no regula aspectes com aquest.

Tampoc deu regular la qüestió dels residus espacials...

SpaceX i Blue Origin tenen plans per llançar desenes de milers de satèl·lits a l’espai. Es calcula que hi ha un milió de fragments de ferralla de més d’un centímetre i uns 230 milions de fragments d’entre un mil·límetre i un centímetre. Tot i això, m’agradaria acabar amb una nota positiva. Som a temps de repensar com hem d’explotar l’espai. Aquest nou sector econòmic ens portarà molts beneficis, però cal que estigui ben regulat.

tracking