Alba Garreta

“Cremo els mals sentiments i torno a començar”

És mestra i l’actual secretària de l’Associació de Falles i Fallaires d’Andorra. Organitza i programa les activitats de la Comissió i ha participat en totes les nits de Sant Joan des de ben petita per seguir la tradició familiar.

Alba Garreta, Secretària Associació FallesALBA GARRETA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Consideres que la cultura de les falles és per a tota la família?

La cultura general d’Andorra és per a tothom, per a totes les edats, oberta a tothom. Hi participen els més petits amb les falles de llum fins als més grans amb el foc. Som conscients que comporta un risc, però l’activitat no és perillosa, simplement hi predomina el foc. Sempre hi ha el factor perill, és clar, per això fem proves prèvies i valorem la seguretat del fallaire i el seu contacte amb el foc.

Què representa per a tu aquesta celebració?

Personalment, l’he viscuda des de ben petita. Sempre ho he concebut com una manera de celebrar la crema de mals sentiments, malestars, problemes i vivències. Les cremo amb el foc i torno a començar. Per mi sempre ha simbolitzat la llibertat.

Què és el que més t’apassiona de formar part dels fallaires?

Representa una tradició cultural del país. Durant el mes de juny ens reunim tota l’Associació i és quan més comunitat fem. És una manera diferent de celebrar la nit de Sant Joan i el que més m’apassiona és fer comunitat, formar part d’un grup de persones amb un interès i sentiments comuns.

T’agradaria potenciar l’Associació dins del país?

Realment, ja està molt potenciada. Per exemple, hi ha tallers escolars per apropar la cultura als més petits i mostrar un tast de qui som i què fem. Cada parròquia té la seva Associació de Fallaires, però treballem conjuntament amb la Taula Nacional, és a dir, hi ha un representant de cada parròquia encarregat d’organitzar i programar la informació general de la festa. Tot i això, cada parròquia té la seva manera de fer, gaudeix de circuits diferents i cada una fa rodar les falles a la seva manera.

Es considera qualsevol persona fallaire?

No només és el que les confecciona i les fa girar. Justament, considero que un fallaire és aquella persona que s’implica en totes les activitats: venir a les reunions, fer tallers, participar en les activitats i, per descomptat, cremar les falles.

Creus que necessiteu més ajudes econòmiques?

Realment, no. Tenim subvencions del comú i també ens proporciona molt de suport a la nostra feina. Estem satisfets.

Animaries els joves a unir-s’hi?

Evidentment. Per descomptat. Hi ha molts joves ja partícips i molts adolescents que estan agafant inici amb el foc. Hem de ser conscients que no és un joc i un fallaire no només el fa girar. També ha de participar en totes les altres activitats i ha de tenir ànims i voluntat de fer comunitat.

tracking