Fèlix Gómez

“Quan se surt de casa sempre s'ha de tancar amb clau”

Acaba de fer una xerrada a un grup d’agents de policia sobre les eines que més habitualment s’utilitzen en serralleria, cada vegada més conegudes també pels lladres que volen accedir a domicilis particulars i trasters.

Fèlix GómezF. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què acostuma a ensenyar als agents de policia en les xerrades ?

Les xerrades estan pensades per explicar les noves tècniques dels serrallers, que també són les que utilitzen els lladres o els ocupes. Es tracta que els agents coneguin les eines que fem servir, sobretot pensant en un possible registre d’un vehicle o d’un pis, per exemple.

Es pot dir que els lladres estan ben formats també en les darreres eines que van sortint?

Sí, les tècniques sempre són les mateixes, però es parla d’unes o altres depenent del moment. Es tracta del pumping i de l’impressioning, que són les més usades. Aquesta darrera és la que més es fa servir últimament i te’n pots informar per les xarxes socials. A més, han sorgit d’altres de noves que fan que sigui molt fàcil obrir una porta.

I què és l’‘impressioning’?

L’eina es diu realment topolino, que sorgeix a Bulgària i en teoria només la venen a professionals. A més, la pots anar resetejant i utilitzant una vegada i una altra. Aquesta eina s’introdueix en un cilindre i va copiant la clau amb un moviment que no és gens complicat i, d’aquesta manera, la porta la pots tancar i obrir tantes vegades com vulguis, amb la qual cosa és molt perillosa si es posa en males mans. En ser l’última que ha sortit, és la que ara aixeca més interès entre els agents.

I aquesta tècnica ho obre tot?

Aquesta eina serveix per obrir tot el que no sigui de gamma alta. Per això sempre dic que el que cal és demanar informació al serraller i que li facin un diagnòstic de com tenen la porta, amb la qual cosa pots estar molt més tranquil. A més, hem d’incidir que sempre que se surti de casa s’ha de tancar amb clau, encara que només sigui amb una volta, perquè el 90% de les vegades només es tanquen les portes de cop. Així evites que algú pugui entrar a casa amb un simple plàstic.

L’ideal, doncs, és posar-se en mans d’un professional?

Sí, perquè ha d’haver-hi una actualització perquè és com una tómbola i hem de tenir el menor nombre de paperetes possible perquè ens puguin entrar al pis. L’ideal seria posar una porta cuirassada i alarma perquè si no entren per la porta ho intenten per una finestra. Així redueixes el temps d’intrusió.

Hi havia un bon nivell dels agents a Andorra?

La veritat és que aquí a Andorra els agents en sabien molt, cosa que no passa a tot arreu. I és que a Andorra quan algú es deixa les claus és obligat que vagin agents a acompanyar el serraller i evidentment si fan aquesta feina es familiaritzen molt amb aquest àmbit. Per això em vaig adonar que coneixien moltes de les eines que vaig presentar.

tracking