Xavier Zabala

“Saber català per treballar aquí seria l'ideal”

És un dels voluntaris que es dediquen a mantenir converses amb les persones que arriben o que porten un temps a Andorra però que no han pogut aprendre el català.

Xavier Zabala

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és un voluntari per la llengua?

És una manera de contribuir que l’idioma del nostre país, el català, agafi rellevància especialment en les persones nouvingudes o que per la seva circumstància no tenen gaires possibilitats de parlar català en el seu entorn. Així que a través del servei de política lingüística del Govern posen en contacte persones voluntàries que estem disposats a donar una part del nostre temps per interactuar amb persones que volen parlar català.

Amb quanta gent interactues?

En principi durant el curs escolar tens una persona assignada al càrrec i és amb aquesta persona que interactues. Quedes normalment un cop per setmana per estar una hora o una mica més. I al voltant d’una passajada o un cafè parles una mica de la vida.

Des de fa quan que vostè és voluntari?

Sóc voluntari per la llengua des del 2019, per tant és la quarta temporada que hi col·laboro.

És difícil connectar amb la persona en qüestió?

Has d’intentar trobar punts d’interès i saber una mica l’un de l’altre, les seves inquietuds i què li agrada; i de mica en mica vas connectant i trobant temes dels quals poder parlar. També depèn del feeling que hi pot haver entre les parts. Haig de dir que en aquest sentit jo he tingut molta sort.

La gent que entra en aquests cursos imagino que té ganes d’aprendre...

Això no és obligatori, per tant és un pas que cada persona fa. I això ja diu molt d’aquesta persona, perquè vol dir que té ganes d’integrar-se i aprendre una llengua que és l’oficial del nostre país.

Imagino que també hi ha l’aspecte professional...

Saber el català per treballar aquí seria l’ideal però en el nostre país malauradament es pot viure sense saber català. Les persones que venen no són persones que pensin que estaran un temps curt a Andorra. Són persones que ja porten temps i que tenen una voluntat de quedar-se. Per tant aprendre l’idioma té un valor més important.

Què hem de fer els catalanoparlants per cuidar més l’idioma?

S’ha dit molt i és cert que els catalanoparlants que sabem altres idiomes tenim massa facilitat per canviar de llengua i ho fem quan només sospitem que l’altre no ens entendrà. Crec que el que hauríem de fer és començar en català i després la dinàmica et porta cap a canviar d’idioma si no ens entenem. Al final l’objectiu de la comunicació és que ens entenguem, per tant no té sentit seguir parlant català si no ens entenem.

tracking