Mireia Medeiros

“A Portugal molta gent conserva els vestits antics”

L’edifici sociocultural l’Estudi, d’Ordino, acull l’exposició Integrats, un homenatge del Grup de Folklore Casa de Portugal a la tradició lusitana i al patrimoni arquitectònic i cultural d’Andorra. Medeiros és la responsable dels retrats.

Mireia Medeiros, FotògrafaMIREIA MEDEIROS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com van tenir la idea de fer l’exposició fotogràfica ‘Integrats’?

Moltes idees del Grup de Folklore Casa de Portugal han nascut al sofà de casa i l’exposició no n’és cap excepció. Tota la família hi estem molt implicats.

És una projecte que volien tirar endavant fa temps, oi?

La iniciativa va sorgir del conjunt d’activitats culturals programades pel Grup de Folklore Casa de Portugal per celebrar el vint-i-cinquè aniversari de l’entitat. La pandèmia va obligar-nos a aturar el projecte, que hem reprès després.

Què s’hi pot veure, a l’exposició?

És una sèrie de fotografies fetes en llocs emblemàtics del país en què membres de l’associació llueixen vestits tradicionals del nord de Portugal, de la zona de Viana do Castelo. En total són 14 fotografies i n’hi ha dues per a cada parròquia.

Me’n pot posar algun exemple?

Als safarejos de Sornàs portem la roba típica de quan antigament les dones anaven a fer la bugada. A l’església de Santa Coloma la roba és més de festa. Hem adaptat els vestits a cada lloc.

Es coneix bé, a Portugal, aquest patrimoni? La gent encara vesteix aquestes peces de roba en dies assenyalats?

La tradició s’hi manté força viva, tot i que costa que es mantingui entre les generacions més joves. En moltes famílies els vestits passen d’àvies a mares i de mares a filles. Hi ha una transmissió generacional d’aquest patrimoni. A Portugal molta gent conserva els vestits antics. A Viana do Castelo hi posem una mica de naftalina per protegir-los de la humitat, que n’hi ha molta.

Si n’hagués de dir una característica que els defineixi, quina seria?

Solen ser de colors molt vius, sobretot els vestits de festa. Curiosament, també hi predomina el vermell. Els vestits de treball tenen colors més foscos i tons pastel, no tan intensos. És lògic que sigui així. Són vestits que no estan fets per ser contemplats, sinó per fer les feines de cada dia.

Quants membres té actualment el Grup de Folklore?

Som unes seixanta de persones. La més petita només té sis mesos i la més gran, 76. Hi ha representants de totes les generacions!

Com financen les activitats de l’associació?

No rebem cap ajuda econòmica pública del Govern perquè som una entitat portuguesa. Tot ho paguem amb les aportacions dels membres del grup i amb els diners que recaptem en els esdeveniments que organitzem regularment.

tracking