Diego Alvaro

“Arinsal és referent en la pràctica de BMX a Andorra”

És l’ànima del circuit de les Berques, on dissabte passat una quarantena de corredors de BMX que van competir als anys 80 i 90 –molts amb fills– van trobar-se per “reviure l’adrenalina” de la vella escola.

Diego Alvaro, Responsable de les Berques d'Arinsal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de quan és responsable de les Berques d’Arinsal?

Des del 2008, que és quan van encarregar-me que dissenyés aquest espai.

Quan va arribar a Andorra hi havia afició a la BMX?

No es coneixia gaire. Hi havia més afició a la bicicleta de trial. La creació del circuit de les Berques va atraure aficionats a la BMX a Arinsal. Molts eren residents a Andorra provinents de països com França i Anglaterra, on aleshores aquest esport ja estava arrelat. Arinsal és el referent en la pràctica del BMX a Andorra. I això no hauria estat possible sense el compromís del comú de la Massana al llarg d’aquests anys.

Com va descobrir aquest esport?

Quan era petit, a l’Argentina, hi havia molta afició a la BMX i no era estrany trobar un circuit a cada ciutat, encara que fos petita. Quan tenia 20 anys vaig voler provar sort als Estats Units. Volia competir-hi, però no va ser fins que vaig ser allà que vaig adonar-me que el nivell dels corredors era molt més alt del que havia imaginat. Tot i això, hi vaig viure quatre anys. Després vaig competir en una altra modalitat de descens per un circuit, el four-cross.

També als Estats Units?

Aleshores vaig venir a viure a Europa. Vaig competir arreu del món al màxim nivell amateur.

Com ha canviat l’esport des d’aleshores fins ara?

Els Jocs Olímpics del 2008, els de Pequín, van ser els primers en què la bicicleta BMX va ser esport olímpic. Això va marcar un abans i un després en la disciplina, que va avançar encara més cap a la professionalització. Es pot dir que abans era un esport més underground, de barri, tot i que llavors ja hi començava a haver molts equips professionals als països anglosaxons, a França i als Països Baixos.

El circuit de les Berques és molt popular. Quantes persones hi van a gaudir de la bicicleta?

Calculo que hi venen entre 100 i 120 persones cada setmana.

Molts són nens.

Sí. El primer que els ensenyo és que, abans de córrer al circuit, comprovin bé que porten ben cordat el casc i que la bicicleta està en condicions. També és molt important que aprenguin pas a pas. No es pot fer el salt de passar directament del més fàcil al més difícil.

Quines habilitats aprèn un infant amb la BMX?

La BMX és una de les millors disciplines per aprendre les tècniques de conducció d’una bicicleta. Tenir les habilitats necessàries per córrer amb una BMX pot preparar-te per fer descens al màxim nivell, per exemple.

tracking