Com recorda els seus inicis en el món del rap?
Els inicis van ser complicats. Vaig començar el 2012 i el 2013 ja estava competint professionalment. Era un moment en què el sector del rap i del freestyle no estava tan assentat i, de fet, no es considerava ni una professió.
La situació ha canviat?
Sí. Molta gent ha començat a interessar-se realment pel freestyle. Veuen batalles de galls professionals i entenen que els rapers no són aquesta gent que beu, fuma i de tant en tant va al parc a rapejar.
Quins altres estigmes hi ha al voltant dels rapers?
Que només ens dediquem a insultar, per exemple. Molta gent no s’adona de com ens esforcem els rapers per introduir figures retòriques a les nostres rimes, per tenir cura de la mètrica... Al cap i a la fi, tractem de fer construccions el més semblants possibles a la poesia. A més a més, a les batalles de galls tenim jutges que es dediquen a valorar tot el que diem, i hi ha penalitzacions per un excés d’insults o per desviar-se de les temàtiques que es proposen.
Què és el que estarà fent aquests dies a Andorra?
Estaré participant en l’Esports City Fest Andorra, un esdeveniment que gira al voltant dels esports en línia, i dissabte faré una exhibició de freestyle juntament amb Mr. Ego, un altre raper espanyol. No serà una batalla com a tal, perquè no competirem entre nosaltres i, per tant, no hi haurà guanyador ni perdedor. Serà una activitat més informal en la qual ens proposaran temàtiques, objectes i nosaltres haurem d’improvisar amb això.
És tot improvisació a les batalles de galls?
Evidentment, existeix una preparació prèvia. A banda de practicar tot el tema de la mètrica, quan saps contra qui et toca competir estudies el seu estil i tractes d’orientar el teu personatge cap a on creguis. Ara bé, realment el que estàs narrant en el moment de la batalla és tot improvisat.
Quina vinculació hi ha entre el rap i els esports electrònics?
Fa anys que els dos sectors van una mica de la mà. Compartim molt públic jove i els rapers hem començat a treballar en esdeveniments d’esports electrònics, de videojocs, a fer retransmissions en Twitch... Aquest altaveu ens ha ajudat a professionalitzar el que fem.
Què li falta al ‘freestyle’ per acabar de professionalitzar-se?
Que la gent aposti per nosaltres. El rap mou tants números com el futbol i el bàsquet, i omplim tants estadis com ells. La diferència és la visibilitat que se’ls dona i com les marques aposten per ells. En el moment que es faci una aposta gran pel rap s’arribarà al mateix nivell.
L'un i l'altre son l'orgull dels suburbis, amb un nivell intel.lectual propi del ximpanzé !
Respondre