José Amores

“Els valencians són molt fidels a Andorra”

Avui finalitza la festivitat de les falles a Andorra, que han arribat a través de Fallers pel Món, una associació que vol aproximar la tradició valenciana a tot el territori espanyol i al Principat i que enguany celebra el desè aniversari.

José Amores, President de Fallers pel Món

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què els ha portat a tornar a An-dorra a celebrar una festa com són les falles valencianes?

Ja vàrem ser a Andorra el 2019, i la veritat és que hi vàrem tenir una gran afluència. Va haver-hi molta festa aquell any i com que enguany és el desè aniversari, doncs ens vam decantar per un lloc d’on teníem un molt bon record.

Costa quan van a diferents pobles entendre una festivitat com aquesta?

Potser sí, si vas cap al sud la gent està més acostumada a aquest tipus de festa, on hi ha molt de carrer. A Castella potser costa una mica més perquè, com et dic, les falles reclamen estar tot el dia al carrer i pot xocar una mica més.

Acostuma a passar també que a vegades ens costa entrar en la festa de veritat, no?

Costa molt. Mira dels Santfermins, què se’n coneix? Els toros i la festa que hi ha. Però estic convençut que va molt més enllà igual que les falles van molt més enllà de les mascletàs. Si no hi vas, realment no vius la festa.

I Andorra és fallera?

L’altra vegada ens va sorprendre molt i després és veritat que els valencians som molt fidels a Andorra, cosa que feia que tinguéssim clar que hi hauria molt d’ambient. Nosaltres hem calculat que en total hi ha hagut unes 3.000 persones que s’han mobilitzat per aquestes festes de les falles a Andorra.

Com sorgeix la iniciativa de Fallers pel Món?

Tot sorgeix perquè fa uns anys, quan jo era president de la junta local fallera, la fallera major va voler fer un acte al seu poble. I quan hi vàrem anar ens vàrem adonar que a fora de València les falles no es co- neixen tant com ens podíem pensar.

Quines falles tindrem aquest any a Andorra?

Doncs com ja és habitual, en tenim una de gran i una de petita. La falla ha de provocar i punxar una mica, per això hem fet el telefèric que es volia fer des d’Andorra la Vella fins a les pistes. La petita és una estoreta que és la falla tradicional.

Una estoreta?

Sí, són els trastos vells que es cremaven. Antigament s’aprofitaven les falles com un procés per purificar. Es cremava allò que no agradava i era una manera de començar l’any un al-tre cop.

Quant de temps han estat per construir aquestes falles?

Doncs un parell de mesos.

I a cremar-se, quant es triga?

Doncs una mitja hora, però és l’essència de les falles. Tota aquesta feina i diners per purificar.

tracking