Domi Trastoy

“El Kanchenjunga no és un dels vuitmils turístics”

El 2013 va ser el primer andorrà de la història que ha coronat l’Everest, el cim més alt del món. Ara espera repetir la gesta al Kanchenjunga (8.586), el seu sisè vuitmil. S’ha proposat de fer-ho sense el suport d’una màscara d’oxigen.

Domi TrastoyDOMI TRASTOY

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera setmana de maig provareu de fer l’ascensió sense oxigen al Kanchenjunga. Quina particularitat té aquesta muntanya, la tercera més alta del món després de l’Everest i el K2?

El Kanchenjunga no és un dels vuitmils turístics. És una muntanya difícil perquè hi ha molta distància entre el camp base i el cim i cap al final de l’ascensió, a més de 8.000 metres d’altitud, hi ha uns quants passos tècnics exigents.

Fareu l’ascensió sense màscara d’oxigen.

Sí, sense oxigen i sense xerpes que carreguin el material per nosaltres. Aquells dies hi haurà una trentena de persones al camp base del Kanchenjunga. D’aquests, la meitat portaran màscara d’oxigen i l’altra meitat no.

És habitual això en una expedició per coronar un vuitmil?

No. Molt pocs alpinistes fan l’ascens sense oxigen. En un cim com l’Everest, representen el 2% del total. Són una minoria molt petita.

Com és que al Kanchenjunga sereu tan pocs alpinistes amb oxigen?

Perquè són un perfil més experimentat en expedicions d’alta muntanya i amb el cos més adaptat a l’altura. El Kanchenjunga és un dels viuitmils més difícils i per això no s’ha massificat. Com he dit abans, no és un cim turístic.

Per cada cent persones que han fet el cim de l’Everest, quantes n’hi ha que han coronat el Kanchenjunga?

Una o dues, no gaire més. Unes 5.000 persones han fet el cim de l’Everest en tota la història. Unes 300, el del Kanchenjunga.

Si aconseguissis fer el cim, series el primer andorrà de la història que assoleix aquesta fita, oi?

Sí.

Com t’has preparat per a un repte com aquest?

M’entreno tot l’any. Faig entre una i tres hores d’esport diàries en cinc dels set dies de la setmana. Combino l’escalada, l’esquí de muntanya, a l’hivern, i el running.

Com s’ho fa perquè el cos pugui suportar la manca d’oxigen en les cotes més altes?

No faig cap entrenament especial per preparar-me per a l’alçada. Cada vegada que faig una expedició el cos em respon bé. Penso que se m’hi ha adaptat després de tants anys d’experiència.

El comú de Sant Julià de Lòria dona suport a l’expedició.

La marca turística de la parròquia acompanyarà tots els elements de publicitat i promoció de l'esdeveniment, i lluirem la bandera de Sant Julià de Lòria, Vila Europea de l’esport.

tracking