Jaume Díez

“Saber qui té les teves dades és impossible”

Jaume Díez, Delegat de protecció de dades

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha un ‘boom’ pel que fa a voler controlar qui té accés a les nostres dades?

No és estrictament un boom, s’està legislant des de fa molts anys a Europa però ha arribat un punt que el que s’ha fet és tractar de controlar-les. Les nostres dades ja estan corrent pel món des de fa anys i les empreses ja les tenen. El que passa ara, i el sector va força tard, és que s’intenta controlar l’abús d’aquestes dades.

Tenim capacitat de no perdre el control sobre les nostres dades?

Tècnicament, no perdem el control sobre elles. Tot i que és cert que tothom coneix casos com el de Google, que va vendre dades mèdiques d’usuaris dels EEUU a asseguradores. Ara s’està legislant perquè això no passi.

Costa que la gent i les empreses prenguin consciència sobre aquest tema?

No sé si costa, no ho crec. Perquè un cop les empreses en prenen consciència és senzill. Tothom ha de ser conscient que és un interessat. Tots tenim dades a protegir. Quan parles amb una empresa i veu que en el Consell d’Administració també hi ha persones que tenen dades a protegir és més senzill.

Hem de deixar de fer allò d’acceptar-ho tot, no?

L’APDA ha presentat recentment una guia sobre les cookies. La majoria de webs no compleixen la llei. És cert també que s’ha de fer molta pedagogia tant pels que han de complir la llei com pels que tenen el dret fonamental de protegir les seves dades. Hi ha desconeixement per totes les parts.

Es pot aconseguir recuperar totes les meves dades o eliminar-les d’internet?

Et diria que és extremadament difícil. És veritat que existeix el dret a supressió i quelcom que s’ha conegut com a dret a l’oblit, on en principi les persones tenen el dret a reclamar que el seu rastre en línia desaparegui. A la pràctica és molt difícil i, a més, la legislació no preveu l’esborrat sinó que obliga a desindexar.

Per tant, estem lligats de mans i peus quan entrem a aplicacions com ara Instagram o Twitter?

Entrar en aquestes aplicacions és una decisió personal. Com a mínim hem d’intentar que les nostres dades no siguin tan accessibles. Hi ha moltes coses que les has publicat tu de motu propi. Però com més actiu siguis més feina tindràs per intentar esborrar el teu rastre. Estem en un punt on saber on tens totes les teves dades és impossible. Ara bé, de les que saps on són tens una sèrie de drets.

Algún consell per als usuaris?

Ser conscient que a internet no hi ha res de franc. I després tenir clar que hem de ser curosos amb la nostra privacitat i quina informació publiquem.

tracking