Christian Garcia

“No hi veig cada dia pitjor, cada dia hi veig diferent”

Ha estat un referent en l’àmbit periodístic esportiu a Catalunya. Avui ofereix al Roc Blanc la conferència ‘Com convertir l’adversitat en una oportunitat’, sobre la seva experiència després que li diagnostiquessin una malaltia degenerativa als ulls.

Christian Garcia, PeriodistaMERI FARNELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Es pot convertir l’adversitat en una oportunitat?

L’adversitat és constantment present a la vida i per a cadascú de nosaltres, per petita que sigui, ens sembla la més gran del món. Hem de ser capaços d’acceptar-la i adaptar-nos-hi, a més de donar per fet que conviurà amb nosaltres. I una vegada fet això, hem de dir a aquesta adversitat que, quan vegem qualsevol oportunitat, ens hi abraçarem perquè així podem explorar altres camins i enganxar-nos a la vida. Sempre hi ha oportunitats que passen per davant dels nostres nassos i del que es tracta és que les aprofitem.

No deu ser gens fàcil arribar a aquesta conclusió...

Dins la fase de dol, hi ha tres parts ­–xoc, tristesa i depressió–, que inevitablement s’han de passar. Després he analitzat el procés que he experimentat amb el que jo anomeno teoria de la triple a, en què hi ha acceptació, actitud i adaptació, que serveix com a eina per a tothom que passa per una adversitat que es presenta a la vida.

Com va rebre el diagnòstic de la seva malaltia?

La primera cosa que em passa pel cap és pensar per què m’ha tocat a mi, però a mesura que vas digerint i vas plorant la teva malaltia també t’adones que no et pots aturar ni estar lamentant-te permanentment. Per tant, quan ja ho has paït, veus que tens oportunitats per avançar i il·lusionar-te per altres coses, en lloc d’afrontar aquesta situació des de la covardia i quedant de braços plegats. Malgrat tot, no és gens fàcil i abans pensava “què serà de mi quan deixi de veure-hi”, i ara, tot i que la meva malaltia és degenerativa, em resigno a pensar que cada dia hi veig pitjor i prefereixo pensar que cada dia hi veig diferent. Aquest és un concepte que m’ha ajudat moltíssim: jo no hi veig cada dia pitjor, cada dia hi veig diferent.

Superar una adversitat es fa sol o necessites sempre ajuda?

Sol no s’arriba mai enlloc. Necessites que el teu entorn més pròxim t’empenyi i col·labori i pedali amb tu. A més, una de les persones que per a mi ha estat clau ha estat el doctor Jeroni Nadal, que a part de ser un gran oftalmòleg, ha estat una de les persones més importants a l’hora d’afrontar aquesta situació, tot i que no tenia remei des del punt de vista científic per a mi. I és que m’ha traslladat conceptes que m’han ajudat moltíssim a acceptar aquesta malaltia.

Va ser important per a vostè l’entrevista de l’Albert Om...

Aquesta entrevista va fer un clic en la meva vida, va canviar segurament la percepció que tenia amb l’entorn d’allò que estava patint i també va servir per traslladar a la societat un missatge d’esperança per a molta gent.

tracking