Josep Maria Troguet

“Fem una escudella perquè tothom vulgui repetir”

Dirigeix l’equip de seixanta cuiners que tornarà a fer possible aquest any la tradicional escudellada de la Massana. La festa tindrà lloc dimarts a la plaça de les Fontetes.

Josep Maria Troguet, Cap d'escudellaires de la MassanaJOSEP MARIA TROGUET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Vostè és el cap d’escudellaires de la Massana. Quants membres té la confraria actualment?

Una seixantena. Tots som professionals del sector de la restauració. Molts som de la Massana, però ve gent de totes les parròquies i fins i tot de fora d’Andorra. Cada any s’hi apunta gent nova.

La festa, a la Massana, està molt professionalitzada. Per què?

És la condició que vaig posar al comú quan em va proposar fa uns anys d’organitzar la recuperació de la festa a la parròquia, que no va celebrar-se durant uns quants anys. Els temps han canviat i considero que un àpat popular no es pot organitzar de qualsevol manera. Hi ha unes condicions sanitàries que s’han de complir.

Quines altres particularitats té l’escudella que se serveix cada any per Sant Antoni?

La principal és que es desgreixa. Els nostres avis no ho feien, és clar, perquè aquest excés de greix els donava força i els ajudava a passar l’hivern. Avui dia, però, portem un estil de vida més sendentari i les feines que fem la majoria no demanen tant exercici físic. No podem menjar les escudelles d’abans perquè ens farien mal. Tampoc ens venen tant de gust. Una escudella forta de greix te la menges al migdia i a la nit quan te’n vas al llit encara et retorna.

La gent hi troba a faltar aquell tel que es formava en aquelles escudelles d’abans quan es refreden?

No, al contrari. Que sigui més lleugera agrada a tothom. Fem una escudella perquè tothom vulgui repetir. I aixo és el que sol passar: quan te n’has menjat un plat en vols un altre.

Quins ingredients poseu a la sopa? Hi ha algun ingredient “secret” que la faci més apetitosa?

La carabassa. És el primer ingredient que posem a bullir perquè es desfaci dins la sopa. També hi posem col. Són dos ingredients que hi donen molt bon gust. Amb la col, però, cal anar amb compte perquè fermenta de seguida. Si fas una escudella amb col a casa, cal menjar-se-la el mateix dia.

Quantes racions servireu aquest any.

Unes 1.200, que estic segur que s’acabaran, com cada any.

On compreu els productes per preparar l’escudella?

Tot es compra a productors i comerços de la Massana: les verdues i la carn per a l’escudella, els formatges, la coca i les begudes.

La festa només és per a carnívors?

No. Hi haurà una olla d’escudella vegetal i també una altra amb aliments sense gluten per a celíacs.

tracking