Montse Checa

“Si un menairó no té feina et farà la guitza per sempre!”

És una de les organitzadores del bosc dels menairons de les Fontetes, que s’inaugura avui i es podrà visitar fins al 5 de gener. Els menairons són les criatures fantàstiques més destacades del folklore andorrà.

Montse Checa, Cap del departament de Cultura del comú de la Massana

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es dona el tret de sortida al bosc dels menairons a la plaça de les Fontetes de la Massana.

Els menairons de Pal formen part de l’imaginari popular de la Massana i d’Andorra. Moltes famílies ja en coneixen la llegenda perquè han fet el camí de les Pedres Blanques. Per Nadal els menairons baixen de Pal a la Massana i s’instal·len a les Fontetes.

Com explicaria qui són els menairons a algú que no els conegui?

Els menairons són uns éssers tan diminuts que dins d’un canut d’agulles n’hi caben milers. Durant la nit del solstici d’estiu neixen d’una herba menaironera, un tipus de falguera, que està protegida per dracs. Són molt belluguets i els agrada molt fer feina. Si en trobes un, que no et passi pel cap mirar-lo ni dir-li res, ja que creurà que ets el seu amo i no pararà de preguntar-te: “Què farem? Què direm?”, fins que no li manis feina.

Què passa si no penses a ordenar-li un encàrrec?

Si un menairó no té feina et farà la guitza per sempre!

De quan data la història? Se’n coneixen els orígens?

No. Són llegendes populars que enfonsen les arrels en un passat que no podem precisar amb exactitud.

Què trobaran els visitants que s’acostin al bosc dels menairons?

La plaça estarà decorada amb motius d’arbres i falgueres, una planta associada a la llegenda dels menairons. Els visitants també hi trobaran els deu menairons de Pal.

Qui són?

El Cauba és cuiner; l’Estall, llenyataire; el Clot, bander; el Racofred, meteoròleg; el Sanfons, campaner; la Burna, Jardinera; el Cornatell, trementinaire; el Percanela, veterinari, l’Entravessada, sastressa, i l’Aspres, minera. Aquests noms fan referència a la toponímia de la Massana i van ser creats per a la ruta familiar del bosc dels menairons.

També han preparat un programa d’activitats molt complet per celebrar el Nadal.

És un programa molt familiar. Hi haurà concerts en directe a càrrec del cor de gòspel, l’Escola de música de les valls dels nord i la Grossband. També m’agradaria destacar el minimàping que farà l’artista andorrà Dani Arellano, l’espectacle sobre el pessebre de la gent gran i el karaoke de nadales.

Aquest any el comú ha preparat un joc interactiu per a les famílies.

El joc estrà disponible mitjançant una aplicació web. Consisteix a buscar els menairons pels establiments comercials de la parròquia. Hi haurà diversos premis per als guanyadors.

tracking