PIC DE L'ÀLIGA, ALT EMPORDÀ

El sostre de Roses

El sostre de RosesM. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No cal ser un alpinista experimentat per gaudir d’una de les millors perspectives de l’Alt Empordà. Sortida habitual dels mateixos rosincs –-que aprofiten per escapar-se del brogit dels turistes–, de ciclistes de muntanya o, fins i tot, de famílies amb nens petits, aquesta ruta s’ha convertit en una excursió de prop més d’una hora i mitja de durada per a aquells que no dubten a fer un petit esforç abans d’obtenir una recompensa amb les vistes espectaculars.

Tot i que la ruta es pot fer i desfer des del mateix traçat, val la pena apostar pel circuit circular i descobrir, per què no, un racó més de la natura que pot oferir l’Alt Empordà. La ruta proposada, en aquest cas, s’inicia al carrer Amsterdam de la urbanització Mas Oliva, una zona que es troba situada uns metres més amunt de la piscina municipal de Roses. Justament aquí, l’asfalt del carrer es transforma en un camí de terra envoltat d’oliveres que comença a enfilar-se cap a la muntanya. Després de deixar enrere el petit menhir de Loryne i arribar a les ruïnes del Mas de l’Alseda, una indicació de fusta indica als excursionistes trencar a l’esquer­ra i començar a pujar cingle amunt. La zona, actualment, encara arrossega senyals evidents d’un petit incendi que va cremar aquest febrer empès per la tramuntana. Tot i això, la caminada –que es recomana fer amb pals per algun tram força inclinat– també està envoltada de vistosos camps grocs d’argelaga, companya de gran part del recorregut. Ja a l’altura del pla de Can Causa, una altra masia en runes en un paratge imponent, el caminant no pot evitar dirigir la mirada al puig del Pení (607 m) que, conegut per la seva base militar, és el punt més elevat del terme de Roses i Cadaqués. Després de deixar enrere el pla i resseguint el vessant s’arriba finalment al pic de l’Àliga (463 m), un mirador natural de la badia de Roses al sud i de la del Port de la Selva al nord que atrapa i encisa qualsevol amb la bellesa natural de l’Empordà. La baixada, que es pot fer resseguint la carena per una zona més aviat rocosa, torna a retrobar aviat els olivars del Mas Oliva del punt de sortida.

NO T'HO PERDIS

Xiringuito X Un bon pla per recuperar energies després de l’excursió pot ser prendre un mojito al Xiringuito X de la platja de la Rubina. Mar, sol, sorra humida, tramuntana i vespres musicals en el millor refugi de les nits d’estiu empordaneses.

tracking