Platja de la Renega, Oropesa del Mar (Castelló)

Joia d'un litoral massificat

Joia d'un litoral massificatM. J. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Renegà comparteix terme municipal, Oropesa del Mar, amb un dels símbols dels pelotazos immobiliaris que es van donar a Espanya a final dels noranta i principi dels 2000 i que la crisi del 2008 va fer caure amb la contundència d’un tsunami, Marina d’Or, la Ciudad de Vacaciones de l’anunci. No hi podria haver espais més distanciats malgrat els pocs quilòmetres que els separen, però és que afortunadament el litoral mediterrani encara conserva paratges mitjanament verge.

La Renegà és un conjunt de cales de roca i sorra, rodejades de pins –tan agraïts per als que suporten el sol a mitges i prefereixen cercar ombres després d’un bany– i amb una torre vigia que data del segle XVI i que com les diverses que hi ha a la zona es van erigir com a protecció contra la pirateria –per als interessats en la història, al passeig marítim de Benicàssim una s’ha transformat en centre d’interpretació– en un dels extrems. S’hi pot arribar en cotxe fàcilment però també a través de la via verda que uneix Oropesa i la veïna Benicàssim, i que es va condicionar seguint el traçat d’una antiga via ferroviària. Una via verda per fer caminant –entre els dos pobles són uns sis quilòmetres– o en bicicleta sense necessitat d’una gran forma física.

Però la Renegà no està exempta d’amenaces. Per respondre-hi va néixer un moviment, Salvem la Renegà, contrari a la construcció del Centre d’Interpretació del Mediterrani, un equipament divulgatiu que el col·lectiu denuncia que és la primera pedra del que pretén l’explotació urbanística de la zona. Però també són amenaces, diuen altres, la invasió de cotxes que aparquen allà on volen o les acampades malgrat la prohibició expressa de fer-ho. En general la poca cura d’alguns incívics amb l’entorn natural, un mal malauradament generalitzat.

Sigui com sigui per ara la Renegà segueix sent un racó fantàstic per passar un dia de platja. Indispensable dur calçat d’aigua per evitar rascades als peus, que hi ha roques només entrar a l’aigua, i les ulleres i tub per als aficionats a l’snor­kel. Les prades de posidònia són un altre dels atractius i valors a preservar de la Renegà. I també es tracta d’una platja molt concorreguda per propietaris de gossos, ja que allà s’hi poden moure amb llibertat. Un avís també dirigit als poc amants dels cans.

NO T'HO PERDIS

Símbol del totxo Una recomanació per a qui tingui curiositat per veure en directe un dels símbols d’allò que no s’hauria d’haver fet mai. Sembla ser que Marina d’Or pretenia ser un Las Vegas de la costa...

símbol del totxo

tracking