x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Toni Consuegra

“S'hauria de tenir més vista amb l'esport adaptat a Andorra”

Una poliomielitis infantil, diagnosticada amb pocs anys d’edat, va afectar-li greument la mobilitat. Ara, després de provar diversos esports, s’ha decantat pel tennis de taula adaptat, en què competeix en l’àmbit català i espanyol.
Toni Consuegra

Toni Consuegra

Toni Consuegra

Fernando Galindo
Actualitzada 18/06/2022 a les 12:03
A quina edat li van diagnosticar poliomielitis infantil?
Tenia un any i mig. En aquells moments a Espanya hi havia una passa molt important i milers de nens estàvem afectats. Jo vaig tenir la sort de sortir només amb dues cames i un braç afectats. Molta gent no ho va poder explicar perquè a Espanya la vacuna no va arribar fins al 1963.


Com va afectar-lo?

La malaltia impedeix que els músculs es desenvolupin correctament. Em va afectar sobretot la cama dreta i el quàdriceps.

El tennis de taula és un esport minoritari. Per què va escollir aquest, precisament?
M’agradava molt i en tenia facilitat. A més, he trobat un equip on encaixo bé: l’equip de Cardedeu. Som mitja dotzena d’adaptats. Ens entenem bé.


Com va conèixer l’existència d’aquest equip?

Els vaig conèixer gràcies a un company d’Andorra. A través d’ell em vaig posar en contacte amb el seu director, Joaquim Azcon. Ell també és adaptat, té una cama ortopèdica.

No hi ha cap equip de tennis de taula adaptat a Andorra?
De moment no, i sembla que no hi ha gaire interès per part de la federació. Penso que s’hauria de tenir una mica de vista amb els esports adaptats. De fet, molta gent es va interessar pels últims Jocs Paralímpics.


Quins avantatges presenta per a persones amb mobilitat reduïda el tennis de taula?

La tendència d’aquesta malaltia és empitjorar cada dia que passa. Llavors, el fet de fer exercici i obligar-te a anar a entrenar és positiu.

Fa anys que competeix. Fins i tot ha arribat a ser campió de Catalunya i semifinalista al Campionat d’Espanya!
Sí. Hi ha gent que m’ha ajudat molt. De fet, en una d’aquestes ocasions vaig tenir l’oportunitat de jugar amb Jordi Morales. Ell és el campió del món del 2018 i ha jugat sempre a nivells molt alts. També m’agradaria donar-li les gràcies a Ramon Lacambra.

Quins són els seus reptes més immediats?
El mes que va participaré al Campionat d’Espanya i la meva idea és intentar arribar a semifinals o a la final de la meva categoria. hi ha onze categories pel que fa al tennis de taula adaptat. Jo, ara mateix, jugo al setè nivell.

Li agradaria apuntar encara més alt?
M’agradaria, però vaig pas a pas. Per culpa de la pandèmia vaig perdre molt el ritme de joc i ara he hagut de tornar a començar de zero. Ho aconseguiré amb constància i disciplina.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2023 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts