Rosa Maria Sabaté

“Quan vaig fer rodar la primera falla, em va encantar”

Pren el relleu d’Anna Lluch després de superar amb èxit la recerca de l’Argolla de Fontargent, celebrada el cap de setmana a Incles. La investidura tindrà lloc la nit de Sant Joan a la plaça del Consell.

Rosa Maria Sabaté, fallaire major de les valls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com va iniciar-se en el món de les falles?

El meu padrí, Andreu Cardona, va ser un dels fallaires que va recuperar la tradició a finals dels anys 80. Per acabar-ho d’adobar, el meu aniversari és el 24 de juny. Entre una cosa i l’altra, sempre hem viscut molt intensament aquesta tradició a casa.

Quan va cremar la primera falla?

Devia ser cap al 2009. Jo sempre havia vist cremar, i també m’havia apuntat molts anys al taller de falles que es feia durant la Festa Major del Puial, però no acabava de decidir-me. Va ser en aquest taller que em van engrescar perquè cremés. Al final, quan vaig fer rodar la primera falla, em va encantar.

I ara tocava presentar-se com a candidata a Fallaire Major.

Quan comences a cremar falles i a implicar-te en l’associació, aquest és un dels grans reptes que et marques. I em fa molta il·lusió haver-ho aconseguit.

Ja s’hi havia postulat abans?

Sí, l’any passat, però aleshores no va poder ser. I a més la cosa va estar més renyida perquè érem tres aspirants, en lloc de les dues d’aquest any.

En què consisteix la recerca de l’Argolla de Fontargent?

És un joc de pistes que se celebra cada any a la Vall d’Incles en el marc de la trobada de fallaires a AINA. Cada candidat a Fallaire Major, amb el seu equip, ha de superar una sèrie de proves, com en una cursa d’orientació, sempre relacionades amb el món de les falles. És una mica com tornar a la infància, perquè el joc és molt divertit i enginyós. I si al final no trobes l’argolla tampoc no passa res. Has passat un dia en molt bona companyia.

La investidura oficial serà la nit del 23 de juny.

Sí, és quan se celebra el traspàs de la capa a la plaça del Consell General. Una cerimònia molt emotiva.

Quines seran les seves responsabilitats com a Fallaire Major durant aquest any?

Principalment organitzar i participar en diverses activitats culturals. I preparar la propera recerca de l’argolla.

Els ho posarà difícil?

Encara no he decidit res, perquè és molt d’hora. Però sí que ja he començat a donar-hi algunes voltes. Cada any els jocs de pistes són molt diferents, i no és una cosa que es pugui preparar d’un dia per l’altre. Si vols fer-ho una mica rebuscat t’ho has de treballar.

Quina és la clau per ser un bon fallaire?

No tenir por i anar amb precaució, sobretot quan comences. Els que vulguin provar-ho ho poden fer sense problema, no cal cap habilitat especial.

tracking