Ludmilla Lacueva

“El crim revela la vulnerabilitat de les persones”

Apassionada del gènere negre, Lacueva participa avui a les vuit del vespre, al teatre de la Valireta d’Encamp, en una taula rodona sobre la novel·la de policies i assassins, escrita i ambientada a Andorra.

ludmilla lacueva

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra també matem? Em pensava que érem el país més segur del món.

Andorra és un país en aparença tranquil, amb uns paisatges que conviden a la calma, però al darrere hi ha problemes latents i odis entre famílies que es van forjant amb els anys...

El país pot inspirar, doncs, els escriptors de novel·la negra?

I tant! La meva darrera novel·la, Olor de difunt, és molt realista. M’interessa molt observar al meu voltant i fixar-me en el que passa. La història posa l’accent en els canvis que ha viscut el país, impulsats pel creixement del sector de la construcció.

Què és el que l’atrau, dels aspectes més foscos de l’ànima humana?

El crim revela la vulnerabilitat de les persones, tant de les víctimes com dels perpetradors. El crim reflecteix la por de perdre el que desitgem.

Les novel·les del gènere escrites i ambientades a Andorra atrauen els lectors?

Sí. El gènere té molts seguidors. Si la història passa a Andorra, aquí agrada molt. Als lectors els agrada la proximitat, llegir novel·les que passen al costat de casa.

Quin camí ha seguit per desenvolupar la seva vocació per l’escriptura?

Sempre m’ha agradat molt llegir. L’escriptura, és clar, ha arribat més tard. De llegir a escriure hi ha un bon camí! Arran de la feina de documentació que vaig fer per a Els pioners de l’hoteleria andorrana, del segle XVI al segle XX, vaig descobrir la història del veguer francès Charles Romeu, que em va apassionar i vaig novel·lar. Va ser així com vaig descobrir la meva vocació literària.

L’hoteleria és una de les altres passions de la seva vida. Els hotels també són un escenari propici per a les històries de detectius?

Els hotels són un decorat fantàstic per al gènere! Hi passen tants individus desconeguts i misteriosos... de fet, en la meva novel·la Mort sota zero dos dels assassinats passen en un hotel de Soldeu.

En quin projecte literari treballa actualment?

En una nova aventura de misteri. Tornaran el comissari Cerni Llop i el batlle Climent Masoliver.

Quins són els seus referents literaris, els autors que han marcat més el seu estil literari?

La primera és Agatha Christie. Quan era jove vaig devorar la col·lecció sencera de les seves novel·les. M’agrada molt la novel·la policíaca i de misteri clàssica, d’autors com ara Wilkie Collins i Gaston Leroux. El sang i fetge i la violència gratuïta no m’interessen gaire.

tracking