Roser Pubill

“La família d'una mare i una filla és igual que les altres”

‘L'Emma’ havia de presentar-se avui mateix a la Seu d’Urgell, però s’ha hagut d’anul·lar per l’actual situació sanitària. Tot i així, l’autora afirma que el conte es pot trobar a la llibreria Purgimon de la Seu, al carrer Sant Ot.

Roser PubillManolo Suárez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

De què tracta el conte de 'LEmma'?

El conte tracta d’explicar una història d’uns pares que no són d’una família tradicional com els que veiem en tots els contes. Parteix de l’experiència de vida de la Mònica Jarauta, que va decidir ser mare ella sola gràcies a la ciència. El conte és un exercici a la tolerància. Als nens no els fa falta, ells no tenen aquest problema: som els grans els que discriminem.

Per què va decidir explicar aquesta història?

Primer perquè la Mònica tingués un record familiar. Però després vaig mirar molts contes i vaig veure que no es representa la possibilitat de tenir pares diferents en els contes habituals. Si llegim aquesta història permet que en parlem i explicar als nens les diferents famílies que existeixen.

Com ha jugat amb el llenguatge per transmetre l’essència de la narrativa?

M’he limitat a posar negre sobre blanc tot el que la Mònica m’ha anat explicant. Per als infants és una història d’una nena que no té pare i que la seva mare li explica que ha anat a una clínica on ha sigut fecundada, la nena ho accepta i li fa una abraçada. Però crec que és la reacció natural que tindria qualsevol nen.

Per a vostè, què és la família?

Per mi és la gent que està en un mateix projecte, amb una base d’estimació. Aquest equip pot estar format d’una, dues, o les persones que es vulgui. Abans les famílies eren més grans i es vivia amb els padrins, per la qual cosa es rebien moltes més opinions diferents, ja que érem més a casa. Per tant, les famílies s’han fet més petites, s’han tancat més en si mateixes, i jo les vull obrir.

Que els diria als pares quan llegeixin el conte al fill?

Que pensin que la seva família no és l’única bona. No podem excloure altres estructures, és injust. I més quan la ciència ho permet. Per molt que tu tinguis una família i un altre la tingui diferent és igual de bona i vàlida que la teva.

Creu que el conte pot ajudar a fer que els infants siguin més empàtics amb els altres?

Segur. Jo recordo que a la guarderia l’Emma va portar el conte i una mestra d’allà ja el tenia. Algú ja havia pensat que allò serviria per parlar-ne. Volem que quedi clar que la família formada només d’una mare i una filla és exactament igual que les altres.

És la seva primera experiència pel que fa a escriure contes per a infants?

No, vaig escriure’n un que es diu La Cadinella i el Ball Cerdà per donar valor a totes les dones que abans eren titllades d’ignorants o bruixes.

tracking