Pili Borra

“Molt sovint llencem menjar per desconeixement”

Aquesta tarda (19.30 h) ofereix al Centre Andorra Sostenible un taller de cuina d'aprofitament enfocat a les festes de Nadal. Les places ja estan esgotades a causa de les noves restriccions d’aforament contra la Covid-19.

Pili Borra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què proposa en aquest taller?

Vull donar eines, sobretot de cara a Nadal, per reaprofitar tot aquell menjar que ens sobra després dels grans àpats familiars. La finalitat, per tant, és aprendre a donar una segona vida a tots aquells aliments que ja estan cuinats. Fer-los i presentar-los de manera diferent perquè resultin agradables de menjar.

Anys enrere era tradició fer els canelons de Sant Esteve amb les sobres. Tot això s’ha perdut?

Eren temps en què les àvies o les mares estaven a casa i ho reaprofitaven tot. I també eren èpoques en què no hi havia la quantitat de menjar que hi ha actualment a l’abast. Tot era més limitat, i de temporada. Ara els supermercats estan a vessar de menjar tot l’any.

Tot és reaprofitable?

En realitat sí. I el cas és que, si fem, per exemple, un peix o carn, com ara un rostit o una pularda, o el que sigui, fem el que fem, sempre són quantitats importants tractant-se de Nadal, perquè habitualment es cuina per a molta gent. És normal, doncs, que sobri menjar. Amb alguns trucs per aprofitar-los abans que es facin malbé.

Per exemple?

Si hem cuinat una peça de carn, podem picar-la, barrejar-la amb verdures i preparar unes fajitas mexicanes. Això és fàcil de fer i atractiu de menjar, perquè ja té un altre format al plat original.

En tot cas, segueix havent-hi malbaratament alimentari.

Si n’hi ha, molt sovint per desconeixement. I no em refereixo només a les restes de menjar que acaben a les escombraries. També hi ha parts dels aliments que llancem sense saber que es poden aprofitar. La part verda d’un porro o les fulles d’un rave, per exemple, són comestibles. I molta gent no ho sap.

I pel que fa a les sobres, per què llencem tant de menjar?

Moltes vegades, quan portes tres dies veient les mateixes restes a la nevera, les acabes llençant per cansament, si és que no se t’han fet malbé abans. A més, és normal que no vulguis menjar el mateix que has menjat el dia abans.

I, per Nadal, això passa més.

Sí, perquè en aquestes dates cuinem moltíssim. Si ens ho parem a pensar, el que fem per a un àpat de Nadal és el que fem normalment per a dos o tres dies... Tots sabem que és una ocasió especial, però no és necessari cuinar tant.

I què proposa?

No cal fer sis o set plats. A vegades amb uns aperitius, un plat principal i unes postres n’hi ha prou. I la persona que s’encarrega de cuinar acaba esgotada. Cal pensar racionalment: “És necessari fer tot això?”.

tracking