Chefchaouen, MarrocAgnès Santos

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ciutat blava o la perla blava. Així és com es coneix popularment el poble de Chefchaouen o Chauen o al-Aaiun, en l’idioma oficial, que es troba al nord-oest del Marroc. Situada a les muntanyes del Rif, és un racó que ni en el més remot imaginari acaba sent com l’esperes. Chauen no té aeroport, s’hi arriba amb cotxe o amb autobús des de Tetuan i s’han de recórrer tots els revolts que hi ha fins arribar al poble entre muntanyes on el primer que veus és el gran mural de tons blau-i-blanc de la plaça Mohammed V.

Caminar per Chauen és molt més que sorprenent. De pujades i baixades constants t’acabes perdent fàcilment absort pel color blau de les cases i places. Tot i que dista bastant del que veiem a les típiques fotografies i que només és real en alguns dels carrers, el blau hi és per totes bandes, encara que colpit pel pas dels anys. Només menjant tagín o cuscús o bevent un te amb menta a la plaça del centre de la Medina recordes que hi ha vida en aquell racó del món tan tranquil, i bastant més del que sembla. Botigues, restaurants, bars, música, tendals i molta gent. Sense moure’t de la plaça veus tant la Kasbah, la fortalesa del segle XV, com la gran mesquita. El millor és recórrer cada carrer, fa la sensació d’estar dins un laberint, però t’acabes trobant. De fet, caminar sense rumb és el millor que et dona Chauen perquè tot i que d’alguna manera tot sembla igual, totes les façanes, portes i cases són diferents. La vida allà es fa al carrer, la gent es coneix i es cuida. Hi ha molta roba estesa a gairebé tots els llocs on mires, bosses de pols plenes de pigments de tots els colors per fer pintura a quasi totes les botigues, també espècies, catifes i gats, que són els amos del carrer. Hi ha testos penjats de les parets, tarongers a les cases, a les places i als carrers, i diferents tons blaus que predominen les vies i les façanes, també les fonts són de color blau i fins i tot les tombes del cementiri. Ja per acabar, camí amunt del brollador Ras al-Maa, arribes en uns quinze minuts a un turó des d’on tens unes grans vistes de la vall i és dels millors llocs per veure la posta de sol.

NO T'HO PERDIS

Akchour

L’aigua està molt freda, però tot i això val la pena acostar-se a aquest espai natural que es troba a 45 minuts de Chauen. Hi ha diferents rutes per fer que et porten totes a gorges i cascades on banyar-te o bars on prendre un cafè.

Akchour

tracking