Mina la Jayona, Fuente del Arco (Badajoz)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La feina a pic i pala de centenars de miners per extreure ferro ha deixat un segle després un espai geològic i vegetal extraordinari. La cita és a Fuente del Arco, l’últim poble de Badajoz en el límit amb Sevilla, on el vessant d’una muntanya treballada cap a l’interior de la terra és ara el monument natural de la mina La Jayona. L’explotació es va fer del 1900 al 1921 tot i que s’apunta que hi va haver activitat en època romana i el recinte s’ha adequat per recórrer tres dels onze nivells foradats. La visita ara es redueix a dos perquè el 4 acull una parella de grans ducs i no es pot pertorbar aquesta au d’ales de dos metres.

Inquilins que són part de les desenes d’espècies animals i vegetals que han colonitzat la mina i han creat un ecosistema únic que es contempla entre plataformes, galeries i sales. El microclima interior, molt lluny de la calor de la campanya sud de Badajoz en llum, humitat i temperatura, és ideal ara per a la flora i la fauna de zones més fresques i era ideal per als més de 400 miners que almenys no passaven fred ni calor. Prou dur era picar per trobar ferro i el procés per treure’l en vagonetes i dur-lo en animals de càrrega per set quilòmetres de devesa fins al poble on s’enviava a un altre de Còrdova. L’arribada de capital estranger va portar uns enginyers belgues que van fer un telefèric el 1905 per traslladar el ferro a Fuente del Arco i van modernitzar i espoliar l’explotació declarant menys del que en treien per evitar pagar el que tocava. El frau es va descobrir, la mina es va nacionalitzar i una vaga pels baixos sous va provocar un tancament provisional que va ser definitiu.

El ferro amagat entre roques calcàries dels sediments de l’oceà Reico que fa milions d’anys cobria Extremadura s’observa amb altres minerals valuosos en un recorregut amb trams no aptes per a qui pateixi vertigen. Entre miradors, túnels, plantes, sons d’aus i passant per El Monstruo o Ya te lo decía s’arriba al final del nivell 2 a la joia de La Jayona: la Sala de les Columnes. Un immens espai espectacular que cap foto pot captar perquè no pot reflectir l’admiració davant l’obra dels miners a les entranyes de la Terra.

NO T'HO PERDIS

El pla de Falla

És un tresor geològic de La Jayona que atreu científics de tot el món per observar la mostra del moviment de les plaques tectòniques que van trencar la roca i deixar esculpit com en un puzle l’evolució per tornar a encaixar les peces.

pla de falla

tracking