PALÁCIO NACIONAL DE QUELUZ

El Versalles lisboeta

Palácio Nacional de QueluzJ.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un breu viatge en tren, amb prou feines de vint minuts, separa el centre de Lisboa de la localitat de Queluz, una ciutat dormitori que, a primera vista, no té un gran interès turístic. De fet, són centenars els viatgers que, diàriament, passen per la seva estació sense aturar-s’hi, mentre es dirigeixen a una destinació molt més popular, Sintra, amb la qual de fet comparteix comarca.

Però bé val la pena dedicar almenys mig dia a admirar una joia oculta en aquest indret: el Palácio Nacional de Queluz, probablement l’exemple més representatiu del barroc arquitectònic portuguès. El projecte es remunta al 1747, quan l’infant Don Pedro, futur rei, va encomanar-ne la construcció sobre la que havia estat una antiga masia.

L’edificació, que és la versió local –i en miniatura– de les imitacions de Versalles que tan de moda van estar a l’època, va trigar uns quants anys a completar-se. Plantejat inicialment com a residència d’estiu, el palau es va acabar convertint de manera improvisada en residència oficial dels Braganza arran del terratrèmol de Lisboa del 1755. A principi del segle XIX, amb l’arribada dels francesos, la família reial es va exiliar al Brasil i el sumptuós palau va entrar en decadència, fins que, cent anys després, l’immoble va ser cedit a l’Estat, que el va sotmetre a un llarg procés de restauració i recuperació.

Avui dia potser no és l’atracció més visitada de Portugal, però el seu encant no deixa ningú indiferent. Una mostra de la seva representativitat és que el lloc encara és utilitzat freqüentment per a esdeveniments i recepcions oficials, i com a residència de mandataris estrangers que visiten el país.

En arribar, el primer que impacta és la seva façana principal, tan sòbria que sembla voler amagar la veritable grandesa de la construcció. La façana més espectacular, de fet, està orientada a la part posterior, mirant als enormes jardins. Però es recomana no quedar-se només amb aquesta instantània, sinó recórrer i explorar l’extens parc, també d’estil versallesc.

Una entrada combinada, que costa uns deu euros, permet visitar els jardins i diverses estances del palau. La sala de les rajoles, que representa escenes del passat colonial del regne de Portugal, o l’habitació reial, adornada amb passatges d’El Quixot, són algunes de les més curioses.

NO T'HO PERDIS

Estació de Rossio

La manera més ràpida d’arribar a Queluz des de Lisboa és agafar la línia fèrria de Sintra en aquesta emblemàtica terminal. Un edifici imponent que per si mateix també mereix una visita.

tracking