Maria Colomé

“El nas sempre ha estat molt infravalorat”

Directora de la Clínica Rinològica Maria Colomé, situada a Barcelona. El cap de setmana passat va participar en un projecte per conscienciar els esportistes de la importància de la salut nasal a l’Andorra Multisport Festival.

Maria ColoméMANTÉ INSA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què és tan important, per a un esportista, mantenir una bona salut nasal?

Un percentatge molt elevat de la població no és conscient que respira malament. El nas té una funció molt important perquè si l’aire no passa en bones condicions a les vies respiratòries baixes, és a dir, la tràquea, els bronquis principals i els pulmons, poden desenvolupar-se una sèrie de patologies. Quan un esportista respira malament pel nas li augmenta la freqüència cardíaca, la freqüència respiratòria i el consum d’oxigen.

Tenir una bona salut nasal, doncs, pot ajudar a millorar el rendiment?

Fa que el rendiment sigui òptim. Fixa’t que molts esportistes es posen tiretes nasals. Els estudis demostren que, en les proves d’esforç, totes les constants milloren quan s’utilitzen les tiretes, que el que fan és ajudar-te a respirar bé.

Quines patologies poden desenvolupar-se si no et cuides bé el nas?

Hi ha dos grans grups de patologies: les rinitis, és a dir, les inflamacions de la mucosa del nas, i les fractures nasals. El nas té una importància cabdal perquè si no treballa bé pot provocar moltes patologies secun­dàries.

Com ara quines?

Hi ha molts problemes de salut que tenen un origen nasal. Per exemple, una desviació de la paret nasal pot generar a llarg termini una otitis serosa, una pressió negativa a l’orella que pot provocar una perforació d’oïda.

Se’n reconeix prou la importància, de la salut nasal, en els sistemes de salut?

No. El nas sempre ha estat molt infravalorat. Sovint es pensa que si respires per la boca ja n’hi ha prou.

Què li han dit els esportistes de l’Andorra Multisport Festival amb qui ha pogut parlar el cap de setmana?

Els ha sorprès que la salut nasal sigui tan important i s’han mostrat bastant interessats en el tema. A la majoria ningú no els havia recomanat mai de fer-se una revisió nasal i hauria d’estar inclosa a totes les revisions medicoesportives.

Vostè fa uns anys que ofereix visites al Principat i col·labora amb l’Andorra Health Destination. Què l’atrau del país?

Hi pujo sovint perquè m’agrada molt la muntanya. Em permet combinar molt bé la feina amb l’esbarjo.

Quin potencial de creixement hi té el sector?

Aquí hi ha molta gent que té la mentalitat de cuidar-se. Tot el que està relacionat amb el benestar hi té força presència, però la salut nasal encara és un tema poc conegut.

tracking