Montserrat Cabanas

“Valentina és un personatge amb vocació de continuïtat”

Tots els matisos del negre. Amb el pseudònim de Maria Sardans ha publicat la seva primera novel·la, ‘L’àngel negre’, un ‘thriller’ amb una protagonista ben singular. El presenta avui a les set de la tarda a la sala Xart de l’ajuntament d’Organyà.

“Valentina és un personatge amb vocació de continuïtat”M. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deixi’m dir-li d’entrada que la protagonista de la novel·la és, com a mínim, un personatge xocant.

La Valentina Palau és una rica hereva que entra al cos dels mossos d’esquadra per venjar-se del seu exmarit, però és també una dona amb un gran sentit de la justícia, tossuda i amb prou diners per fer el que vulgui.

Què té a veure ser policia amb una revenja conjugal?

Decideix començar per aquí la revenja perquè l’exmarit sempre havia desitjat entrar al cos i mai no ho va aconseguir.

Com va néixer el personatge de la Valentina?

Té un recorregut d’anys. Se’m va acudir fa temps, quan vaig conèixer un noi que, tot i ser d’una família important, era una persona molt propera que tocava de peus a terra. Després, el personatge ha passat per vàries fases, fins que per escriure la novel·la vaig decidir treballar-lo més a fons, pensant també que tindrà continuïtat en altres títols.

Ha estat difícil fer versemblant un personatge tan singular?

Aquesta era una de les qüestions que em preocupaven més; per això vaig accentuar molt els trets principals que esmentava abans; i pels comentaris dels lectors i del meu editor sembla que ha estat un recurs encertat.

El relat comença a Vic, però després l’acció es va traslladant a escenaris com París, Basilea o el nord de Rússia; a què obeeix aquest recorregut?

L’origen de la trama és el descobriment en una ermita prop de Vic del cadàver d’una model assassinada. En el transcurs de la investigació es descobreix que darrere d’aquesta mort hi ha una trama mafiosa, l’entrellat de la qual s’estén per diferents ciutats d’Europa, i és només al final d’aquest llarg viatge que la Valentina aconsegueix completar el trencaclosques.

Ha influït la seva formació com a guionista d’audiovisuals en l’estil de la novel·la?

Hi ha qui diu que sí, però penso que m’ha influït més l’experiència com a autora de fanficció...

No n’havia sentit a parlar mai.

És un gènere poc conegut aquí, però molt estès al món anglosaxó. Es tracta de portals on s’apleguen seguidors d’una sèrie o d’un autor i escriuen relats basats en personatges o episodis de l’original, la qual cosa t’obliga a donar molta agilitat a la història per mantenir l’atenció dels lectors. En el meu cas, vaig participar en un portal sobre Harry Potter.

I del gènere fantàstic s’ha passat a la novel·la negra.

M’agraden molt les sèries de crims i les novel·les de misteri d’autores com P. D. James, Ruth Rendell i especialment d’Agatha Christie. L’àngel negre, però, més que una novel·la negra és un thriller amb alguns trets propis de les novel·les d’espies.

tracking