Roser Daban

“S'hauria de valorar més el sector hoteler a Andorra”

Dirigeix des de fa cinc anys la seu andorrana de l’Escola Vatel de Turisme, situada a l’edifici Cubik d’Encamp. El centre, assegura, ofereix una formació de qualitat per preparar els futurs treballadors del sector turístic i hoteler, tradicionalment, amb molta demanda a Andorra.

Roser Daban

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una escola que forma directius en turisme, i molt reconeguda, la Vatel.

I que suposa, a nivell personal i professional, tot un orgull poder dirigir. Intentem aportar qualitat en la formació dels joves i, a més, dins d’un sector en què falta personal qualificat.

Un mal endèmic, aquest.

Malauradament, sí. La falta de personal en el sector turístic ha estat una problemàtica recurrent durant molts anys a Andorra. Precisament, aquesta mancança va ser un dels motius pels quals Vatel es va establir al país. Hem d’afegir també els problemes que hi ha per aconseguir els permisos per venir aquí i tot influeix.

Potser la valoració del sector tampoc es troba en auge.

Podria ser, perquè sembla que a França el sector està més ben valorat que aquí, i és una mentalitat que s’hauria de canviar amb el temps. S’hauria de valorar més a Andorra el nostre sector.

Llavors, cap a on va el sector turístic i hoteler?

S’està notant que els hotelers cada cop creuen més en el personal, en la seva formació. Ho veiem en els alumnes que tenim de pràctiques en hotels del país, que hi ha molt interès i que, realment, es vol donar un bon servei.

La professionalització del turisme sembla la clau.

Indubtablement. La qualitat d’un bon servei et permet anar molt més enllà i convertir-te en una empresa molt més competitiva, per exemple. S’ha d’apostar fermament pel personal qualificat, formar-lo, i que se senti identificat amb els valors que té una empresa.

Què suposa per a Andorra tenir una escola com la Vatel?

És un posicionament molt estratègic. És una xarxa de 55 escoles repartides en 33 països del món i, per tant, per a Andorra poder comptar amb una escola d’aquest tipus és molt important.

Fins i tot amb alguns reconeixements.

El 2016 vam guanyar el Worldwide Hospitality Awards, un premi a la millor escola del món en aquest tipus de formació, i el 2018 la distinció de Millor Innovació Pedagògica.

Com ha afectat la pandèmia a l’escola?

Hem tingut bastant sort, dintre de tot, si ho comparem amb els països veïns, perquè molts centres d’ensenyament superior van haver de fer les classes online. Aquí hem pogut, més o menys, fer-ho amb normalitat i la forma com s’ha pogut gestionar la pandèmia, evidentment, ens ha ajudat molt de cara als alumnes.

Cada cop es veuen més dones directives, també en el turisme.

Curiosament, pel que fa a Grup Vatel, som més dones que homes. El percentatge de dones que dirigeixen escoles és força interessant i superior al d’homes i s’estan posicionant molt bé.

tracking