Òscar Santos

“El dron no substitueix l'helicòpter, és una eina més”

Tecnologia al servei dels bombers. El cos treballa en la creació d’un grup especialitzat en l’ús de drons en situacions d’emergència. El projecte forma part del laboratori de drons impulsat per Actua Innovació, l’Observatori de la Sostenibilitat i el Cenma.

“El dron no substitueix l'helicòpter, és una eina més”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En què consisteix aquesta iniciativa?

És un projecte que portem a terme en col·laboració amb el laboratori de drons d’Actua Innovació. L’objectiu és crear, dins del cos de bombers, un grup especialitzat en l’ús d’aquesta tecnologia.

Vostè ja ha fet una formació específica?

Sí, soc pilot de drons i puc fer volar aparells de fins a 25 quilos. En breu, formarem tres bombers més perquè puguin integrar-se en aquesta unitat.

Quines tasques es poden realitzar amb aquests dispositius?

Ens pot ajudar, per exemple, en recerques a la muntanya, estalviant cost d’helicòpter sempre que sigui possible. Això no vol dir que el dron substitueixi l’helicòpter, però és una eina més. En incendis forestals també pot ser molt útil per marcar el perímetre, calcular les hectàrees que s’han pogut cremar, veure cap a on avança el foc o poder inspeccionar llocs de difícil accés... I també és interessant que el dron disposi de càmera tèrmica.

Quina utilitat té aquesta càmera?

Pot utilitzar-se principalment per a la recerca de persones de nit, però també en incendis de teulada o de xemeneia, per veure si hi ha parts de l’estructura que s’hagin pogut veure afectades. Té multitud d’aplicacions per detectar possibles fonts d’escalfor sense posar en perill la vida del professional.

Quants drons té el cos de bombers?

A hores d’ara tenim quatre aparells de diferents dimensions, que en realitat són d’Actua però que ens els han cedit.

Els han fet servir ja per a algunes operacions?

Sí, sobretot per revisar esllavissades, tot i que també els vam utilitzar per valorar l’estructura del centre esportiu dels Serradells després de l’incendi.

Quin grau de fiabilitat té la imatge que ofereix un dron?

Depèn de l’aparell, però els drons professionals de mida mitjana ja graven en 4K. Amb això ja tens molta qualitat. I després hi ha els drons més grans, que porten una càmera molt potent amb una resolució encara més gran. Amb això pots obtenir una imatge molt fidel del que estàs explorant, pràcticament com si ho estiguessis veient en directe.

Quines habilitats ha de tenir un bon pilot?

Cal dir que els drons, avui dia, i sobretot els que es poden utilitzar per a serveis de cossos especials, són gairebé autònoms. Evidentment que el pilot ha de tenir habilitats i conèixer bé les característiques del dron que està utilitzant i el seu software. També li han d’agradar el món de la informàtica i els gadgets, però no ha de tenir cap destresa especial. En realitat qualsevol persona pot fer volar un dron.

tracking