Nataxa Afamughat

“La fundació és una eina de creació per fer canvis socials”

Vol fer conèixer la fundació argentina Sí, dedicada a promoure la inclusió social
29 anys. Andorrana. És educadora social, fa sis anys que resideix a l’Argentina i col·labora amb una ONG per donar suport als sectors més vulnerables. Li agrada l’esport i confia en el canvi social.

Nataxa Afamughat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa sis anys que resideix a l’Argentina, com hi arriba?

Durant la temporada d’hivern vaig conèixer argentins, temporers, que em van invitar a visitar Bariloche, la seva població. Quan vaig arribar-hi vaig veure que a la Universitat feien la carrera d’Antropologia i em vaig tirar a la piscina.

Quina relació té la fundació Sí amb Andorra?

Bariloche i Andorra la Vella són dues ciutats molt semblants, viuen del turisme, però al mateix temps són molt diferents. Crec que més enllà de l’agermanament entre poblacions, nosaltres també hauríem de conèixer la seva situació i fer el possible per ajudar. Llavors he vingut a veure quines opcions de cooperació internacional ofereix el Govern i saber si seria possible participar-hi com a país.

De què va el projecte?

La fundació té un projecte d’educació i residències universitàries amb el qual ajudem els joves que resideixen fora de les ciutats a anar a la universitat i poder obtenir un graduat en educació superior. A través de les donacions renovem i adeqüem edificis que ens donen per convertir-los en residències i els cobrim totes les necessitats bàsiques, com el transport o els aliments i els fem un acompanyament.

També busca la col·laboració de particulars.

Sí. Només amb la donació de 56 euros al mes, que suposen uns 6.000 pesos argentins, es pot ajudar que una persona obtingui una carrera universitària. M’agradaria animar la gent a participar-hi perquè no és una gran quantitat i ofereix una gran oportunitat a aquelles persones que ho necessiten.

La fundació té altres àmbits d’acutació?

Ara mateix tenim entre mans la campanya Super Sí, a través de la qual particulars realitzen donacions i es reparteixen arreu del territori per ajudar les famílies que s’han vist més perjudicades per la pandèmia del coronavirus.

És un projecte semblant a l’acció que realitza la Creu Roja al Principat.

Tenen una semblança, però la gran diferència és que a l’Argentina els menjadors socials són de particulars, persones que obren la porta de casa seva perquè la gent hi vagi a menjar. No som cap entitat jurídica.

Com va descobrir l’existència de l’ONG?

Estic estudiant en una universitat pública i gratuïta i creia que havia de “tornar” allò que estava rebent. A més, a la fundació som més de 1.500 persones que fem de voluntaris, no hi ha ningú amb un lloc de treball fix, i aquest fet em va captar molt l’atenció. A banda, també la motivació de l’entitat per promoure la inclusió social als sectors més vulnerables del país. L’entitat és una eina de creació col·lectiva per fer canvis socials.

tracking