Sergi Mingote

“Urubko és l'alpinista de referència d'una generació”

Ha coronat deu dels cims de vuit mil metres del planeta. Participa en la conferència emmarcada en el Dia internacional de les muntanyes aquesta nit (21.00 hores) a l’Auditori Nacional, on acompanyarà l’alpinista rus Denis Urubko.

“Urubko és l'alpinista de referència d'una generació”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què trobarem a la conferència d’aquesta nit a Ordino?

Jo hi participaré una mica per presentar Denis Urubko i veurem una mica quina és la seva trajectòria, ja que per molts és l’alpinista de referència de la nostra generació.

Què podria dir-me’n?

Ha fet de tot a l’alta muntanya, sobretot a nivell innovador amb moltes rutes noves a muntanyes de 8.000 metres o intents hivernals. És un alpinista molt complet que ho ha portat tot més enllà, i quan Viladomat em va dir que venia no vaig dubtar ni un moment a ser-hi.

Fa molt que és coneixen i n’han viscut de tots els colors.

Ens vam conèixer al Gasherbrum II, vam establir una molt bona relació i va fer el pròleg del meu llibre. A més, vam fer dos rescats i això uneix molt.

En uns dies marxa al K2 per intentar-hi la primera ascensió hivernal de la història.

No sé si faré el cim, perquè seria massa pretensiós pensar que ho faré quan el màxim que s’ha pujat a l’hivern són 7.800 metres. Arribar als 8.000 metres ja seria un pas important, però hem de ser curosos perquè sabem quina és la realitat de la muntanya.

Quina és la principal dificultat d’aquesta aventura?

Crec que el temps, perquè és preveuen temperatures de seixanta graus sota zero i vents de més de 115 quilòmetres per hora. El K2 ho té tot, però la meteorologia extrema és el hàndicap més complex.

Reprendrà el projecte 14x8.000 de pujar tots els vuitmils en 1.000 dies?

La idea és fer-ho el 2021 i encara tinc marge per fer el rècord mundial, que és pujar-los tots en set mesos i deu dies, i és realista pensar que es podrà fer en la meitat.

No fa gaire va pujar el Comapedrosa al projecte Olympique Route. Per a vostè això deu ser quasi com pujar la rampa del pàrquing de casa.

No, no (riu). Va ser maco perquè en plena pandèmia em va permetre travessar tot Europa en bicicleta i em va anar bé també per entrenar.

Al Nanga Parbat va coincidir amb Stefi Troguet. Alpinistes com ella són la generació del futur?

D’ella només puc dir-ne coses bones i ha demostrat del que és capaç. Té un plantejament similar al meu, estima la muntanya, és jove i valenta i demostra que el gènere no importa en l’alpinisme. Estic segur que coincidirem en altres vuitmils perquè sé que té moltes ganes de seguir.

D’on ve la seva passió per la muntanya?

Soc un esportista enamorat de la muntanya, no només un alpinista que fa muntanya. M’agrada el repte i l’aventura, i la muntanya és un espai que t’ensenya.

tracking