Mercè Riba

“Els animals tenen un instint que sempre et sorprèn”

Té una consulta a la Clínica Veterinària de Prat de la Creu
Va néixer a Badalona i va marxar a estudiar a Saragossa per llicenciar-se en veterinària. Establerta al país des de fa més de 30 anys, des de ben petita ja ha sentit estima pels animals i vocació per la professió.

Mercè RibaM. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per ser veterinària s’ha d’estimar els animals des de ben petita?

Jo penso que sí, que és una d’aquelles feines vocacionals. Des que tinc ús de raó volia ser veterinària i sempre m’han fascinat els animals. El meu pare em deia que havia d’estudiar medicina, que tenia més prestigi, però és que a mi m’agradaven els animals! I una altra cosa que em va apassionar des de petita són les pel·lícules de Tarzan i tots els paisatges idíl·lics que hi apareixien.

Quan vivia amb els pares ja tenia animals a casa?

Sí, a casa teníem coloms missatgers i el meu pare, com que era pescador, a vegades se’ls enduia al mar i ens portaven notes. A més, els coloms quan neixen són dels animals més lletjos però a mi m’agradaven...

Pensava que això només passava a les pel·lícules...

No, no (riu). És una raça que, quan han de criar coloms, tenen aquest instint de tornar a casa. I això el meu pare de vegades ho utilitzava per avisar que vindria més tard a sopar i els posava una nota a les potes.

Com un whatsapp...

Sí, però bastant més divertit (riu)!

Tornem a la seva professió. Com interpreta el llenguatge dels animals?

Això ho fa molt l’experiència. De la mateixa manera que hi ha una comunicació no verbal amb els éssers humans, també existeix un llenguatge amb l’animal i a través de la seva mirada i la seva postura veus si està confiat, si té por, si té dolor o si és agressiu. Per això, el que fas sempre d’entrada és deixar que t’olorin. Els has de donar el seu temps mentre els vas acaronant i parlant amb el propietari. Tenen un instint envers les persones que al final sempre t’acaba sorprenent.

I diuen que moltes vegades el seu comportament és un reflex dels seus propietaris...

Sí, és molt freqüent. Els gossos ràpidament aprenen a relacionar-se amb el seu entorn i fins i tot els gats són més impressionants perquè encara conserven molt de la seva època salvatge. I hi ha gent que sempre té gats nerviosos o més agressius. I això no vol dir que siguis mala gent, sinó que simplement és l’energia que desprens a l’hora de parar la taula, de moure una cadira... i a l’inrevés també passa perquè hi ha gent que sempre té gossos molt afables perquè el seu caràcter està equilibrat emocionalment.

Quins són els animals més exòtics que han passat per la seva consulta?

Ara per sort n’hi ha menys perquè la gent té consciència que són animals que no s’han de tenir a casa perquè és un martiri per a ells. Però ja fa temps hem visitat alguna serp o fins i tot un mico. A mi sincerament el que em fa molta llàstima són tots els animals que estan en gàbies i haurien d’estar volant lliurement.

tracking