Igor Esteve

“Noto que, a poc a poc, vaig creixent com a àrbitre”

Signant d’una incipient carrera en el món de l’arbitratge, ja s’ha fet un nom com a jutge internacional en el món del bàsquet. Encampadà de 33 anys, resideix a Madrid i estudia un màster en psicologia del treball. Està present al PreQualyfiers del Mundial 2023, a la seu ‘bombolla’ de Portugal.

“Noto que, a poc a poc, vaig creixent com a àrbitre”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una consolidació ja ferma en el món de l’arbitratge.

Estic molt content de com està anant tot, la veritat. Crec que estic fent petites passes, de mica en mica, que m’ajuda a poder consolidar-me en aquest apassionant món de l’arbitratge.

Des que vas començar a arbitrar, sempre has fet les passes naturals.

I molt fermes. Tot està anant rodat, però està sent una carrera traçada a poc a poc i amb bona lletra, amb passes petites però constants. Noto que vaig creixent, em trobo més segur a nivell personal en l’arbitratge i tot sense fer passes de cop ni, aparentment, gaire grans. Tot al seu temps.

Present al Prequalyfiers del Mundial 2023 a la seu de Matosinhos, a Portugal.

Hi han participat Bielorrússia, Albània, Portugal i Xipre, tot en una seu bombolla. Ha estat una bona experiència, tot i no haver pogut dirigir cap partit. Es gaudeix d’una manera diferent perquè no hi ha públic i li treu ambient i una de les parts més boniques de l’esport, però es guanya en control i seguretat.

Primer àrbitre andorrà a dirigir a la Categoria A de la FIBA.

Vaig xiular el meu primer campionat fa tres estius, categoria femenina sub-18. Més tard he pogut xiular un partit de seleccions absolutes femenines i ara, per primer cop, tenia l’oportunitat de dirigir seleccions masculines. El 2017 vaig convertir-me en àrbitre 3x3 i de 5x5 i ara xiulo, preferentment, partits de LEB Or i Lliga Femenina.

Aquella final als Jocs dels Petits Estats de San Marino...

A nivell de seleccions és un dels millors records que tinc perquè va estar molt bé. A nivell de clubs, recordo xiular finals de lligues de categories inferiors i d’un especialment, un Almansa-Estela de Cantàbria de Lliga EBA per pujar a LEB Plata.

La figura de l’arbitratge sempre s’ha vist amb distància.

Cada cop passa menys, per sort. De mica en mica s’està escurçant la distància entre l’espectador i el jutge, amb les noves tecnologies o amb l’augment d’informació al voltant de com treballa i què fa un àrbitre. La nostra tasca és que se’ns vegi com a esportistes, que és el que realment som.

Estàs en aquell punt on pots viure de l’arbitratge?

No, ni molt menys. És encara un repte i en el punt i nivell on em trobo no es pot viure encara de l’arbitratge tot i que sí que és un bon complement.

LEB Or i Lliga Femenina. Per a quan l’ACB?

La gran pregunta! [riu] Evidentment és una cosa que em fa molta il·lusió però no depèn de mi. La part que sí que pot dependre de mi la intento seguir treballant i esforçant-me per veure si pot arribar algun dia aquesta oportunitat. Gaudeixo dels meus partits i si arriba, benvingut serà.

tracking