Museu Guggenheim

L'arquitectura més avantguardista

L'arquitectura més avantguardistaIvan Álvarez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cita amb al museu Guggenheim per a aquells turistes que decideixen visitar Bilbao i el seus voltants sembla sempre obligada. Representant de l’arquitectura més avantguardista del segle XX i ubicat a la zona d’Abandoibarra, Abando, al costat del pont de la Salve, el Guggenheim forma part del paisatge de la ria des del 1997, any de la seva inauguració. Des de llavors, la instal·lació, obra de l'arquitecte canadenc-americà Frank Gehry, s’ha erigit en un símbol de la capital biscaina amb 24.000 m2 de superfície, dels quals 9.000 m2 estan destinats a espai expositiu.

El disseny de Gehry crea una estructura escultòrica i espectacular perfectament integrada en la trama urbana de Bilbao i el seu entorn. El museu és tota una icona de la transformació urbana de la ciutat, reforça l'atractiu cultural i turístic dues dècades després de la seva construcció, a més de consolidar-se com un dels motors econòmics del País Basc. L’edifici acull moltes exposicions, majoritàriament amb obres procedents de la seu Guggenheim de Nova York, així com altres mostres de peces cedides per altres museus internacionals. Aquesta agenda expositiva és paral·lela a una tasca de compra i exhibició d'obres d'art contemporani que conformen la seva pròpia col·lecció. A més, al llarg dels anys, el Guggenheim ha anat reunint altres obres d’art contemporani, d’autors locals

-Txomin Badiola, Eduardo Chillida o Pello Irazu- i internacionals -Miquel Barceló, Antoni Tàpies, Willem de Kooning o, fins i tot, Yoko Ono- amb els quals ha aconseguit conformar una col·lecció pròpia, tot i que el criteri de selecció sempre és d’acord amb la Fundació Guggenheim de Nova York. Tot i trobar-nos en un any excepcional, amb motiu de la crisi sanitària per la pandèmia de la Covid-19, des que va reobrir a principis de juny, el museu segueix rebent centenars de visites diàries. L'any 2017, el del vintè aniversari de la seva obertura, va esdevenir històric per al museu, ja que va aconseguir el seu rècord d'afluència amb 1.320.000 de visitants, una xifra que va superar, fins i tot, l’aconseguida el 1998.

RECOMANEM

La història de ‘Puppy’ Dissenyat per Jeff Koons, l’escultura amb forma de gos està recoberta amb plantes naturals, que es reemplacen a mesura que deixen de florir. Té una alçada de 12 metres.

L'arquitectura més avantguardista

tracking