East Side Gallery (Berlín)

El mur convertit en centre d'art

El mur convertit en centre d'artJ. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Transcorreguts ja més de 30 anys de la seva caiguda, els vestigis del mur de Berlín es fan cada cop menys evidents quan es visita la ciutat, tot i que encara hi ha diversos espais que en conserven importants restes. Fer un tomb per la Niederkirchnerstraße o pel Memorial del Mur son una bona manera de descobrir-lo i, al mateix temps, repassar la seva història. Però si es vol conèixer una faceta més artística i original del mur cal desplaçar-se a l’extrem oriental de Berlín, fora dels circuits turístics més habituals.

Si agafem el tren de rodalies (S-bahn) fins a l’estació d’Ost­banhof, o el metro (U-bahn) fins a Warschauerstraße, ens trobarem amb un segment de mur d’1,3 quilòmetres –el més llarg que es conserva–, en paral·lel al riu Spree. Es tracta de l’East Side Gallery, que presumeix de ser el centre d’art a l’aire lliure més gran del món, i on grafiters i artistes d’arreu del planeta han anat deixant la seva particular visió sobre la transformació política que va suposar la caiguda del mur i el final de la Guerra Freda.

Els origens de l’East Side Gallery van ser totalment improvisats. Després de la reunificació, diferents creadors van començar a decorar l’antic costat oriental amb murals de fort contingut polític i social. Una de les pintures més conegudes –i on cal esperar més estona si ens hi volem fer una foto– és la de Honecker, líder de l’Alemanya Oriental, i Breznev, de la Unió Soviètica, donant-se un petó a la boca, i que recrea una imatge real d’una trobada entre els dos polítics el 1979. Malgrat la polèmica que va causar a Occident, aquest era un gest molt comú de solidaritat socialista. Una altra imatge molt popular és la d’un Trabant (el cotxe utilitzat a l’Alemanya Oriental), travessant el mur. Però el catàleg de l’East Side Gallery no es redueix a aquests dos grafits: en total hi ha més d’un centenar d’obres plenes d’humor, ironia, crítica política i també pessimisme.

Tot i que les creacions de major interès es troben a la banda nord del mur, també es recomana explorar l’altre costat, dedicat a instal·lacions temporals. Un espai perquè noves generacions d’artistes també hi puguin dir la seva.

Recomanem

El pont d’Oberbaum, que va servir de frontera entre l’Est i l’Oest, està molt a prop de l’East Side Gallery. Les línies 1 i 3 de metro inicien el recorregut en aquest emblemàtic monument.

tracking