Jonaina Salvador

“Quan tot això passi caldrà apostar pels artistes del país”

Òpera en confinament. La crisi sanitària no ha aturat l’activitat d’Andorra Lírica, que continua oferint propostes musicals, ja sigui des del balcó o a través d’Internet, en espera que es puguin reprendre les representacions en directe.

“Quan tot això passi caldrà apostar pels artistes del país”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El confinament no ha d’estar en disputa amb la inactivitat. Al contrari, pot suposar una oportunitat per reinventar-se i mantenir-se en acció des de casa. La soprano i responsable de l’Associació Andorra Lírica, Jonaina Salvador, ho va tenir clar des del moment que es van decretar les primeres mesures per l’alerta sanitària pel coronavirus. “No hem parat fins ara. Hem buscat fórmules per mantenir la música viva i seguir actius”, assegura: des de posar al dia algunes tasques pendents, com enllestir la producció dels tràilers de les diferents realitzacions audiovisuals de l’associació, fins a un recent conveni de col·laboració amb Lòria TV, mitjançant el qual el canal pot retransmetre cada diumenge una òpera d’Andorra Lírica.

Amb tot, Salvador reconeix que el que més la motiva és poder seguir cantant, encara que no pugui ser en un escenari. “Sortir al balcó a cantar em fa especial il·lusió”, afirma. “Molts dels meus veïns són assidus de la temporada d’òpera i això els dona ànims, i de pas també me’n donen ells a mi”, afegeix la soprano, que ha dedicat algunes d’aquestes actuacions, per exemple, al personal sanitari, o a la festa de Sant Jordi. Igualment, la cantant ha estat molt activa a les xarxes socials. “Amb el cor de l’Òpera d’Andorra vam gravar l’himne nacional telemàticament. Crec que avui dia l’himne és més representatiu que mai, en moments en què estem mostrant molta força i molta unió com a societat”, opina. Salvador també conserva els vincles, encara que siguin online, amb col·laboradors habituals, com el mestre Riccardo Serenelli, de l’associació italiana Villa InCanto, amb qui ha enregistrat la cançó Ideale, de Tosti.

En un altre ordre de coses, Salvador lamenta l’aturada artística que ha suposat la Covid-19 pel que fa a espectacles en directe, començant per la representació de Les noces de Fígaro que Andorra Lírica havia de dur a terme el cap de setmana vinent. El cèlebre títol de Mozart, però, haurà d’esperar que arribin temps millors.

Mentrestant, l’ens operístic continua treballant amb diferents coproduccions previstes per als propers mesos, amb la incertesa de si es podran materialitzar. “Ara ens toca aquest ‘impasse’ d’espera i paciència, perquè no sabem quan es podrà reprendre l’activitat. Però això no ens impedeix anar treballant”, assenyala la cantant. En qualsevol cas, creu que quan la normalitat s’instal·li novament, “els governs hauran de creure més que mai en la cultura local i garantir que els artistes puguin tenir feina. Quan tot això això passi caldrà apostar pels artistes del país”.

tracking