Ricard Ballester

“Som dels tres països amb menys cardiopaties d'Europa”

Protagonitza aquesta tarda (19 hores) una xerrada organitzada per Crèdit Andorrà. Cardiòleg de professió, el doctor Ballester és un dels grans professionals en el món de la prevenció de malalties cardiovasculars i posa el Principat entre els països amb menys casos a Occident.

Ricard Ballester

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com definiria malaltia cardiovascular?

Una malaltia cardiovascular és aquella que afecta les artèries i provoca una falta de rec en òrgans com el cor i el cervell. La raó més freqüent de la manca de sang en parts vitals del cos és l’aparició de plaques que afecten la circulació sanguínia. És la causa de mort més freqüent a Europa.

Com podríem prevenir la seva aparició?

Després d’estudiar aquest tipus de malaltia ens hem adonat que tots coincidien en alguns aspectes que hem catalogat de modificables i no modificables. Els antecedents familiars, l’edat o el sexe són aspectes que no podem canviar i que afecten la proliferació d’infarts. On sí que podem treballar és en factors de risc com el tabac, la hipertensió, el colesterol, l’obesitat i la diabetis, la causa més freqüent els últims anys.

Hi ha un perfil de persona propensa a patir infarts?

Generalment és gent amb familiars directes infartats. És un factor de risc molt important que es complementa amb persones, normalment homes, d’uns cinquanta anys que són fumadores, tenen una vida sedentària i pateixen estrès.

Reunir factors de risc és sinònim de patir malalties cardiovasculars?

Tindrà moltes més possibilitats, però no s’hi ha de caure. Si es reuneixen aquests factors, val la pena prevenir perquè això és com comprar la loteria, potser no et toca, però estàs adquirint bitllets per patir un infart. Reunir-ne no assegura la malaltia, però dona més possibilitats.

Si hi ha un historial familiar, hi ha cap manera d’assegurar que aquella persona no hi caigui?

No es pot assegurar en cap cas que una persona no pateixi mai una malaltia cardiovascular, i menys amb els anys quan el cos té més possibilitats de reunir factors de risc. El que es pot fer és un seguiment més exhaustiu i si aquesta persona té colesterol, agafar-ho a temps i tractar-ho en específic.

Com ha avançat el tractament d’aquestes malalties?

Ha millorat molt. El fet de poder salvar la vida de la gent després d’un infart és una gran notícia. La mortalitat ha baixat i encara baixarà més gràcies a instruments com el marcapassos. La nostra obligació és intentar no tan sols salvar la gent, sinó garantir un nivell de vida correcte amb un tractament adequat.

Andorra és un país propens a patir gaires casos?

No, de fet estem en una zona privilegiada. Junt amb Espanya i França, som els tres països amb menys malalties cardiovasculars a tot Europa. De fet, només estem per darrere del Japó. No tenim una raó concreta d’això, però pot ser des del clima fins la dieta mediterrània, que conté elements beneficiosos per a la salut. Estem al capdavant en aquest aspecte.

tracking