Dàmaris Gelabert

“Ja abans de néixer aprenem com sona el món exterior”

Aprendre-ho tot fent música Referent de la música infantil, ha gravat una quinzena de discos amb el seu segell Totsona Records, i compta amb 1,8 milions de seguidors a YouTube. Demà ofereix dos concerts al Complex d’Encamp (11.30 i 17 h).

“Ja abans de néixer aprenem com sona el món exterior”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què la va portar a especialitzar-se en música infantil?

El món dels infants sempre ha estat una de les meves passions i per això vaig estudiar pedagogia. D’altra banda, la música m’ha agradat sempre. Així que vaig unir les dues coses.

La música ajuda a aprendre?

Sí, la música és una de les millors eines per aprendre. Des del punt de vista pedagògic està demostrat que els nens aprenen quan s’emocionen, quan juguen i s’ho passen bé... i aquests requisits els compleix la música. Les cançons es queden a la memòria per sempre, i encara que en aquell moment els nens no entenguin el seu significat ja ho tenen gravat.

Posi’m un exemple.

Si ensenyem els dies de la setmana amb una cançó a P2, potser els nens no tenen el concepte de temporalitat, no l’entenen, però els noms dels dies de la setmana queden instaurats. Quan el nen creix i està preparat per entendre la temporalitat, l’aprenentatge és molt més sòlid perquè ja té una base, que és la cançó.

Els nens poden escoltar tot tipus de música?

Sempre dic als pares i mares que el més important és que ells posin la música que més els agradi, perquè així els infants veuran l’efecte que té la música en els progenitors. Això és bàsic. Però després, la idea és donar-los una riquesa des del punt de vista musical perquè de mica en mica vagin desenvolupant el seu sentit estètic. Arribarà un moment que ells decidiran quin estil els enganxa més. Així que com més ric sigui el llenguatge musical que oferim als nens, més riquesa en l’àmbit musical tindran.

A quina edat percebem els primers sons?

El sentit de l’oïda és el primer que es forma. A partir de les vint-i-poques setmanes de gestació, l’oïda ja està formada i rebem missatges auditius. El primer que aprenem del món exterior és com sona, ja abans de néixer. Per això quan som nens ja tenim un bagatge auditiu molt important.

Vostè també és musicoterapeuta. Per què s’utilitza aquesta disciplina?

Sempre l’he utilitzada en l’àmbit infantil, tant en nens amb necessitats educatives especials com en la prevenció, per al desenvolupament sa de qualsevol infant. La musicoteràpia utilitza música com un canal que ens ajuda a comunicar-nos millor amb el nen i a intentar desenvolupar totes les seves capacitats.

I com pot ajudar la musicoteràpia les persones adultes?

Actualment s’utilitza en totes les etapes de la vida i per tractar tots els trastorns que hi pugui haver, tant des del punt de vista psicològic com físic. En aquest sentit, està provat que la música ajuda a reduir la percepció del dolor. I la musicoteràpia es fa servir especialment en el camp de la geriatria, per tractar la demència senil, o malalties degeneratives com l’Alzheimer.

tracking