Rovaniemi, lapònia (finlàndia)

La ciutat on mai es pon el sol

La ciutat on mai es pon el solGerard del Castillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Del 6 de juny al 7 de juliol. Més de trenta dies seguits de llum solar i amb el sol sempre per damunt de l’horitzó. Aquest és el panorama que espera a tota persona que visqui o visiti Rovaniemi, la capital administrativa i centre de comerç de la regió finlandesa de Lapònia. Situada a poc més de deu quilòmetres del centre polar àrtic, la ciutat viu a l’estiu el fenomen conegut com sol de mitjanit. A l’hivern, en canvi, Rovaniemi viu el fenomen contrari, el sol es troba durant 24 hores per sota de l’horitzó i és negra nit pràcticament tot el dia. Es tracta de la nit polar. A canvi, no només estan sense sol, sinó que la natura recompensa els habitants de la zona amb les aurores boreals. La temporada per veure-les és de finals d’agost fins a l’abril i evidentment quan més obscuritat hi hagi, més facilitat per observar-les.

Però tornem al sol de mitjanit. Si no està núvol no cal anar gaire lluny de la ciutat per observar-lo. Una caminada de poc més de quinze minuts a la vora del riu Ounasjoki i ja et trobes en el lloc ideal per observar el fenomen. Cal portar un potent antimosquits per gaudir d’una experiència que és difícil d’explicar.

La ciutat de Rovaniemi, més enllà dels museus (la Casa Artikum, el Pilke Science Centre, la Culture House i el Museu Forestal de Lapònia), té poca cosa a ensenyar al turista. El que vindria a ser el carrer major de la població és un bon lloc per prendre una cervesa i allà van tots els habitants a fer-ho els cap de setmana d’estiu quan la temperatura pot arribar als 30 graus. Un consell, no intenti guanyar un finlandès en un concurs de veure cervesa, el perdrà. La ciutat és moderna, ja que els nazis la van arrasar quan la van abandonar l’octubre del 1944. Van cremar el 90% d’una població on la majoria dels edificis eren de fusta.

Rovaniemi és coneguda com la ciutat del Pare Noel. A deu quilòmetres del centre es troba el poble on viu amb la seva dona i els nans que l’ajuden a portar els regals la nit de Nadal a tots els nens del món. Si un es decideix a visitar-la a l’estiu, trobarà el Pare Noel treballant i podrà fer-se una fotografia amb ell. I si vol, escriure-li la carta i entregar-li.

RECOMANEM

Al poble del Pare Noel es té l’oportunitat de creuar el cercle polar àrtic. A més d’una foto hi ha la possibilitat, pagant, de rebre un certificat conforme s’ha creuat aquesta línia imaginària.

tracking