Mercè Ribot

“Molts gossos no aguanten la pressió d'un concurs”

Habilitats canines a prova. Originària de la Cerdanya, des de l’any passat passa els estius a Canillo, on combina l’activitat professional amb la participació en certàmens. Avui pren part al tradicional concurs de gossos d’atura de Plans de Mereig (11 hores)

“Molts gossos no aguanten la pressió d'un concurs”M. R.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És una habitual d’aquest concurs?

Hi dec haver participat uns quatre o cinc anys, però no de manera consecutiva.

Sempre amb el mateix gos?

Les primeres vegades hi havia participat amb una gossa, que ja es va morir, i ara tinc un gos mascle, un border collie, que és amb el que concursaré aquest any. Tenia intenció de portar una altra gossa, però acaba de parir i no serà possible.

És possible participar-hi amb dos animals?

Depèn del concurs. En la majoria has de fer tot el recorregut amb un sol gos. En d’altres casos, si hi ha poca gent apuntada, pots fer el circuit dues vegades, amb dos animals diferents. Però això no acostuma a ser habitual.

Quina mecànica té el concurs de Canillo?

Tradicionalment s’ha fet sempre en dues fases, tot i que aquest any han canviat una mica el reglament.

En quin sentit?

Abans es feia primer una prova en què participava tothom, i els cinc o sis millors passaven a la segona ronda. Ara, pel que tinc entès, ho farem tot d’una vegada.

Quines proves cal dur a terme?

Primer envies el gos per una banda, dreta o esquerra, perquè reculli les ovelles. Les fa venir amb tu i li treus l’esquetlla a l’ovella marcada. Després les has de fer passar per una mànega, i d’allà fer-les entrar al corral, ja en la distància. La conducció del ramat s’haurà de fer tant amb el gos a prop com lluny.

Quines son les principals dificultats d’aquests concursos?

D’una banda, les ovelles tenen el seu geni, i de l’altra, al gos el treus del seu dia a dia. Perquè per a ell no és el mateix fer la pastura habitual que estar envoltat de soroll i de públic. Li canvies totalment l’entorn. Però aquí precisament hi ha la gràcia de tot plegat.

Per tant, no tots els gossos serveixen per a un concurs?

No, perquè molts es posen nerviosos i fins i tot et poden arribar a mossegar. No aguanten la pressió d’un concurs: el públic, els nens, altres gossos... és complicat.

Com s’ensinistra un gos d’atura?

Algunes races, com ara els border collie, d’instint ja ho porten molt. Ells sols ja envolten les ovelles i te les porten. Tu li has d’anar dient si vols que te les agafi per la dreta o per l’esquerra, i mica en mica van aprenent les ordres, a l’igual que l’stop, el jau, etc... Ho aprenen amb el costum.

En tot cas, cal una compenetració entre l’animal i l’amo?

Evidentment, ell ha de tenir confiança en tu i tu en ell. És una relació que s’ha d’anar treballant tots els dies i mica en mica, i aquesta serà més o menys fluida en funció del teu propi caràcter o del caràcter del gos.

tracking