Candida Freitas

“La gent em pregunta cada any quin dia es farà O Feirão”

Va participar en la sisena edició del mercat O Feirão 53 anys. Assegura que farà tot el possible per mantenir les arrels portugueses, però després de quaranta anys vivint al Principat considera Andorra casa seva i el representa al país lusità.

“La gent em pregunta cada any quin dia es farà O Feirão”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa 40 anys que és al Principat però manté intactes les seves arrels.

És normal. Soc portuguesa i no ho puc oblidar, per això formo part del Grup de Folklore Casa de Portugal, per seguir fent les coses que m’agraden i de les quals encara em sento partícip.

A Andorra hi ha una gran comunitat portuguesa. Va facilitar la seva integració?

A veure, sortir del teu país mai és agradable però sincerament, aquí és molt fàcil integrar-se, o almenys ho va ser per a mi. Vaig arribar l’any 1983 i m’he casat aquí i he tingut els fills aquí. Fins avui tot m’ha anat bé i no he tingut mai cap problema.

Creu que el fet de parlar català li ha fet les coses encara més fàcils?

Aquí la gent parla fluidament tres idiomes però el català és l’oficial i per adaptar-se és molt important. A més, a les feines que he tingut sempre me’l demanaven i penso que si t’agrada el país on vius has de fer un esforç per conviure-hi i no anar sempre al teu rotllo.

Quan torna a Portugal, li fan bromes amb el seu accent?

[Riu] La meva llengua no l’he oblidat mai i amb els fills parlo portuguès, però sí que és veritat que quan anem allà sempre em diuen que se m’escapa alguna paraula o que en dic alguna en català. És normal que em passi amb els anys que fa que soc a fora.

Quin objectiu té el grup de Folklore Casa de Portugal?

Nosaltres ens sentim molt orgullosos de la nostra terra natal i estar en un grup com aquest facilita que ens sentim aquí com si estiguéssim allà, però ja que Andorra ens ha acollit, volem que la seva gent ens conegui una mica més i podem ensenyar tots els balls, cançons, gastronomia i cultura que portem a la sang.

Sent molta nostalgia quan torna a casa seva?

Estic perfectament adaptada a Andorra i no em costa tant però, per exemple, no he adoptat la nacionalitat d’aquí perquè no vull renunciar a ser portuguesa. Crec que no fa falta per demostrar la meva integració i mentre pugui seguiré sent portuguesa. A més, d’alguna manera represento Andorra a Portugal també.

Com vol dir?

L’any passat amb el grup de folklore vam participar a una desfilada en un poble molt a prop de Porto, on vestíem la nostra roba tradicional, i hi érem en qualitat de persones que vivim fora del país i sempre ens pregunten on vivim, què fem, si s’hi està bé... i per tant els parlem d’Andorra.

O Feirão és un mercat que ja està consolidat.

Sembla que sí i després de sis edicions em consta que a molta gent li agrada venir i provar els nostres productes. Sempre ho fem a la mateixa època i cada any moltes persones em pregunten pel mercat, quin dia es farà i si ballaré, i sempre els dic que sí.

tracking