Josep Maria Barris

“L'automatització no s'ha de veure com una amenaça”

Organitza una jornada anomenada ‘Benvinguts al món de l’automatització’. Qualsevol procés que un treballador pugui fer amb un ordinador pot ser automatitzat. Aquesta és la premissa que planteja Andorra Telecom per introduir aquest terme a les empreses.

“L'automatització no s'ha de veure com una amenaça”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan parlem d’automatització, parlem de robots?

Parlem de robots, però sobretot parlem de software, de programes i de sistemes. A banda dels robots per a la construcció de cotxes, per exemple, l’automatització de tasques consisteix a programes que s’encar­reguen de fer qualsevol procés que un empleat pot fer en el seu lloc de treball.

Llavors ens referim a tasques com ara càlculs o temes d’enginyeria.

Sí que és veritat que hi ha una part que pot estar molt orientada a l’enginyeria, però hi ha d’altres vessants. L’automatisme permet, per exemple, fer tasques de recerca i altres que els treballadors no volen fer o que es poden fer de manera més eficient.

A qui va dirigida la jornada que celebren avui?

A empreses que estiguin interessades a automatitzar i millorar els seus processos. No farem formació tècnica per a tècnics, sinó per a qualsevol públic que estigui interessat a introduir l’automatisme en la seva empresa.

A banda d’oferir el servei, Andorra Telecom ja té tasques automatitzades?

Tenim mes de 200 serveis automatitzats i tenim una cua de tasques per automatitzar molt interessant. El més important és que malgrat que de vegades es veu com a ciència-ficció, ja és una realitat.

A la gent li sol preocupar que els robots de producció o aquest ‘software’ puguin eliminar llocs de treball.

És veritat que pot arribar a passar, però nosaltres no ens ho plantegem de moment. Mirem com podem fer les coses millor i com podem guanyar temps, i encara tenim molta feina per davant. Al final, si les empreses tenen cada vegada més feina però treballen amb el mateix nombre de persones, és necessari optimitzar els processos, i això és el que es pot aconseguir mitjançant l’automatització.

Quines tasques es poden automatitzar? On podria estar el límit?

Qualsevol cosa que puguis fer des d’un ordinador es pot automatitzar. Hi ha coses que encara no es poden fer però s’ha d’evolucionar cap a aquesta direcció. Hi ha tecnologies que estan evolucionant constantment i no sé si algun dia trobarem el límit.

Comentava abans que la gent continua veient l’automatització com una cosa futurista, les empreses també?

L’automatització s’ha de veure com una realitat perquè és una cosa molt propera. Moltes vegades parlem de digitalització i les empreses pensen que no els afecta, però cada vegada ens veurem més obligats a treballar de forma digital. Si no puges al carro pots quedar a fora. L’automatització s’ha de veure com un aliat, no com una amenaça.

tracking