Rosa Benabarre

“L'educació és una forma de donar igualtat d'oportunitats”

Està fent una estada de tres mesos a la Universitat d’Andorra. 25 anys. De Lleida, és llicenciada en educació primària i està realitzant una tesi doctoral sobre la gestió de la diversitat cultural als centres concertats.

“L'educació és una forma de donar igualtat d'oportunitats”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què està investigant al seu doctorat?

La meva tesi forma part del projecte RecerCaixa sobre educació i diversitat cultural. Aquest compta amb un equip d’investigadors i jo en concret estic centrada en com s’està gestionant la diversitat cultural als centres concertats de Catalunya.

Per què ha decidit fer una estada a la Universitat d’Andorra?

Quan estàs fent un doctorat tens la possibilitat de tenir una menció internacional i vaig considerar interessant veure què estava passant en un context diferent.

Com veu el sistema d’Andorra?

Per a mi ha estat una mica complex a l’hora d’entendre com funciona el sistema educatiu, ja que a Catalunya només en tenim un. Aquí hi ha la triple bifurcació i llavors el panorama és més enre­vessat.

Com definiria aquesta “triple bifurcació” en una paraula?

Potser ambiciós. En el sentit que ara hi ha perspectives que l’escola nova que ha entrat, el British College of Andorra, entenc, que en un futur pot fer que neixi el quart sistema educatiu. És bastant ambiciós.

Parla del British. Com valora que els infants es puguin educar també en francès o en castellà?

La diferència amb Catalunya en el tema de les llengües és que aquí hi ha la possibilitat de potenciar-les molt més. És un sistema que deixa triar molt a les famílies i dona oportunitats.

Al final l’educació ha de ser l’eina clau per a la integració.

Efectivament. Entenc que l’educació ha de ser l’aspecte primordial en el món tan complex i canviant que tenim avui dia. Per tant, l’educació és una forma de donar igualtat d’oportunitats a tothom, especialment a l’alumnat divers culturalment.

L’alumnat divers culturalment?

Sí. L’educació és l’eina que permet donar les mateixes oportunitats a tothom i ha de ser sempre per millorar. Insisteixo, és la millor oportunitat que li podem oferir a l’alumnat nouvingut.

Considera que aquest punt de vista pot ser especialment interessant a Andorra?

M’he adonat que fins ara el tipus d’immigració a Catalunya potser estava més associada a països del Tercer Món i amb manca de recursos lingüístics i barreres econòmiques. Aquí hi ha un altre tipus d’immigració. Possiblement, població que en el seu moment va venir a buscar feina i es va establir aquí. Les seves arrels són diverses i l’educació fa aglutinar totes les diferències i proporciona riquesa.

En qualsevol cas, sembla que el de l’educació és un món en constant evolució.

L’educació ja està evolucionant. La diversitat cultural fa canviar molt la manera de treballar de les escoles i les metodologies.

tracking